Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren

Een laagdrempelig poëzieproject voor het kleuter- en basisonderwijs

Sinds 2014 reiken Poëziecentrum en CANON Cultuurcel de Gouden Poëziemedialle uit voor de beste kinderpoëziebundel van de Lage Landen van de voorbije twee jaar. Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met een Gouden Poëziemedaille en een kinderjury kent vier Poëziesterren toe.

Kinderpoëzie schrijven is een vak apart. Goede kinderpoëzie is gelaagd, technisch sterk en verrassend. Poëziecentrum en CANON Cultuurcel om de twee jaar de Gouden Poëziemedaille uit aan de beste kinderpoëziebundel. Een vakjury buigt zich over de titels die de voorbije twee jaar in Vlaanderen en Nederland zijn verschenen.

Daarnaast worden ook Poëziesterren uitgereikt via een stemcampagne in het kleuter- en basisonderwijs. De kinderen bekronen per graad de beste gedichten met een Poëziester. 

Prijzen

De winnaar van de Gouden Poëziemedaille wordt vereerd met een lied of een filmpje. Een jonge muzikant of animatiekunstenaar verwerkt een gedicht uit de winnende dichtbundel in het Poëziemedaillelied of een vrolijke animatie. Het winnende gedicht en de vier gedichten die bekroond zijn met een Poëziester, worden door een illustrator vormgegeven en op een poster gezet. Elke basisschool in Vlaanderen ontvangt een set posters. De posters zijn ook te koop in Poëziecentrum.

De laureaten winnen geen geldprijs. De focus van het initiatief is gericht op het vergroten van de aandacht voor kinderpoëzie. Alle middelen worden geïnvesteerd in acties om deze doelstelling te realiseren.

Bekijk hieronder het Poëziemedaillelied van 2022 bij het gedicht 'Werelden' uit de winnende bundel Alle wensen van de wereld van Rian Visser:

Prijs van de vakjury: de Gouden Poëziemedaille

De juryleden vertegenwoordigen diverse sectoren waar kinderpoëzie aandacht krijgt. De vakjury die de winnende bundel van de editie in 2024 kiest, bestaat uit volgende leden: juryvoorzitter Frauke Pauwels (postdoctoraal onderzoeker kinder- en jeugdliteratuur Universiteit Antwerpen), Heleen Rijckaert (beleidsadviseur onderwijs Taalunie), Marlies Algoet (lector & onderzoeker taal Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs / coördinator PG Leescoach) en Trui De Waele (leerkracht-leeskracht basisschool Crombeen Gent). 

Op maandag 3 juni maken we de winnaar van de Gouden Poëziemedaille 2024 bekend en vind je hieronder het juryverslag.

Winnaars Gouden Poëziemedaille voorbije edities

  • 2022: Rian Visser - Alle wensen van de wereld (Leopold, 2021)
  • 2020: Edward van de Vendel - Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt (Querido, 2019)
  • 2018: Bette Westera - Was de aarde vroeger plat (Gottmer, 2017)
  • 2016: Bette Westera - Doodgewoon (Gottmer, 2015)
  • 2014: Edward van de Vendel - Ik juich voor jou (Querido, 2013)

Prijzen van de kinderjury: Poëziesterren

Uiteraard is ook de stem van jonge lezers belangrijk bij het bekronen van kinderpoëzie. Welke gedichten vinden zij goed? Tijdens een klasproject lezen de kinderen per graad vijf gedichten die door de vakjury zijn geselecteerd. De kleuterklassen doen ook mee en zij lezen op een week drie gedichten. Een lesbrief helpt de leerkrachten om de verkiezing in goede banen te leiden. Per graad bekronen de kinderen hun favoriete gedicht met een Poëziester.

 

Ik schrijf mijn klas in voor de editie 2026 Meer info over Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren

Voorbije evenementen