Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren

Een laagdrempelig poëzieproject voor het kleuter- en basisonderwijs

Sinds 2014 bekronen Poëziecentrum en CANON Cultuurcel de beste kinderpoëziebundel van de lage landen met de Gouden Poëziemedaille. Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met een Gouden Poëziemedaille en een kinderjury kent vier Poëziesterren toe.

Kinderpoëzie schrijven is een vak apart. Goede kinderpoëzie is gelaagd, technisch sterk en verrassend. Om het genre extra in de kijker te zetten reiken Poëziecentrum en CANON Cultuurcel om de twee jaar de Gouden Poëziemedaille uit aan de beste kinderpoëziebundel. Een vakjury buigt zich over de titels die de voorbije twee jaar in Vlaanderen en Nederland zijn verschenen.

Daarnaast worden ook Poëziesterren uitgereikt via een stemcampagne in het kleuter- en basisonderwijs. De kinderen bekronen per graad de beste gedichten met een Poëziester. 

Prijzen

De winnaar van de Gouden Poëziemedaille wordt vereerd met een lied of een filmpje. Een jonge muzikant of animatiekunstenaar verwerkt een gedicht uit de winnende dichtbundel in het Poëziemedaillelied of een vrolijke animatie. Het winnende gedicht en de vier gedichten die bekroond zijn met een Poëziester, worden door een illustrator vormgegeven en op een poster gezet. Elke basisschool in Vlaanderen ontvangt een set posters. De posters zijn ook te koop in Poëziecentrum.

De laureaten winnen geen geldprijs. De focus van het initiatief is gericht op het vergroten van de aandacht voor kinderpoëzie. Alle middelen worden geïnvesteerd in acties om deze doelstelling te realiseren.

Prijs van de vakjury: de Gouden Poëziemedaille

De juryleden vertegenwoordigen diverse sectoren waar kinderpoëzie aandacht krijgt. De vakjury die de winnende bundel van de editie in 2022 koos, bestond uit volgende leden: Bieke Verlinden (leerkracht basisschool en boekenjuf), Asma Belhadji (leerkracht basisschool), Jamila Channouf (auteur), Kathleen Meersseman (Dienst mediatheken Arteveldehogeschool Gent) en voorzitter Jan Van Coillie (hoogleraar Faculteit Letteren KU Leuven - Campus Brussel). Lees in het juryverslag wat de jury van de inzendingen van de editie 2022 vond:

Winnaars Gouden Poëziemedaille voorbije edities

2014: Edward van de Vendel - Ik juich voor jou (Querido, 2013)
2016: Bette Westera - Doodgewoon (Gottmer, 2015)
2018: Bette Westera - Was de aarde vroeger plat (Gottmer, 2017)
2020: Edward van de Vendel - Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt (Querido, 2019)
2022: Rian Visser - Alle wensen van de wereld (Leopold, 2021)

Prijzen van de kinderjury: Poëziesterren

Uiteraard is ook de stem van jonge lezers belangrijk bij het bekronen van kinderpoëzie. Welke gedichten vinden zij goed? Tijdens een klasproject lezen de kinderen per graad vijf gedichten die door de vakjury zijn geselecteerd. De kleuterklassen doen ook mee en zij lezen op een week drie gedichten. Een lesbrief helpt de leerkrachten om de verkiezing in goede banen te leiden. Per graad bekronen de kinderen hun favoriete gedicht met een Poëziester.

 

Ik schrijf mijn klas in voor de editie 2024 Meer info over Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren

Voorbije evenementen