Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren

Een laagdrempelig poëzieproject voor het kleuter- en basisonderwijs

Kinderpoëzie schrijven is een vak apart. Goede kinderpoëzie is gelaagd, technisch sterk en verrassend. Daarom reiken Poëziecentrum en CANON Cultuurcel sinds 2014 om de twee jaar de Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren uit.

Gouden Poëziemedaille

De Gouden Poëziemedaille is een prijs die door een vakjury wordt toegekend aan de beste kinderpoëziebundel die de voorbije twee jaar in Vlaanderen en Nederland verschenen is. De bundels zijn verschenen in de afgelopen twee jaar (2022-2023). Ze moeten gepubliceerd zijn bij een reguliere uitgeverij in Vlaanderen of Nederland en moeten geschikt zijn voor kinderen tussen 3 en 12 jaar. Bloemlezingen, vertaalde poëzie en verzamelbundels komen niet in aanmerking. 

Shortlist

De vakjury selecteerde deze bundels voor de shortlist van de Gouden Poëziemedaille 2024:

Lees hier het juryverslag

De juryleden vertegenwoordigen diverse sectoren waar kinderpoëzie aandacht krijgt. De vakjury die de winnende bundel van de editie in 2024 kiest, bestaat uit volgende leden: 

  • Frauke Pauwels, juryvoorzitter (postdoctoraal onderzoeker kinder- en jeugdliteratuur Universiteit Antwerpen)
  • Heleen Rijckaert (beleidsadviseur onderwijs Taalunie)
  • Marlies Algoet (lector & onderzoeker taal Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs / coördinator PG Leescoach)
  • Trui De Waele (leerkracht-leeskracht basisschool Crombeen Gent)

Edward van de Vendel wint Gouden Poëziemedaille 2024

Edward van de Vendel wint de Gouden Poëziemedaille 2024 voor zijn bundel 'Gelukkig en blij'

Hij wordt vereerd met een Gouden Poëziemedaillelied en een filmpje. Het gedicht 'Zomer' uit de winnende bundel 'Gelukkig en blij' werd op muziek gezet door Anna Vercammen en Joeri Cnapelinckx (van het muzikale sprookje De Bleke Baron). Joop Pareyn maakte een videoclip. 

Bekijk hieronder de clip van het Gouden Poëziemedaillelied 2024:

Winnaars voorbije edities

  • 2022: Rian Visser - Alle wensen van de wereld (Leopold, 2021)
  • 2020: Edward van de Vendel - Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt (Querido, 2019)
  • 2018: Bette Westera - Was de aarde vroeger plat (Gottmer, 2017)
  • 2016: Bette Westera - Doodgewoon (Gottmer, 2015)
  • 2014: Edward van de Vendel - Ik juich voor jou (Querido, 2013)

Poëziesterren

De Poëziesterren worden uitgereikt via een stemcampagne in het kleuter- en basisonderwijs. De kinderen bekronen per graad hun favoriete gedicht uit de selectie van de vakjury met een Poëziester. Tijdens deze zesde editie waren meer dan 120.000 leerlingen uit het kleuter- en lager onderwijs ingeschreven om mee te stemmen voor hun favoriete gedicht!

Tijdens de stemweek, de week van 21 maart (UNESCO Wereldpoëziedag), kozen zij hun lievelingsgedicht uit de vijf gedichten die de vakjury per graad selecteerde en bekroonden dat gedicht met een Poëziester. Voor het kleuteronderwijs bestond de voorselectie uit drie gedichten.

Winnaars Poëziesterren 2024

Deze gedichten wonnen een Poëziester voor basisonderwijs in 2024:

De vier winnende gedichten werden worden vormgegeven op prachtige poëzieposters met illustraties van Anggitta Soeryanto. Deze bezorgen we eind juli aan alle scholen waarvan kinderen hun stem uitbrachten.

De gratis lestips bij de vier winnende gedichten zijn vanaf 1 september 2024 beschikbaar via Cultuurkuur.

De laureaten winnen geen geldprijs. De focus van het initiatief is gericht op het vergroten van de aandacht voor kinderpoëzie. Alle middelen worden geïnvesteerd in acties om deze doelstelling te realiseren. Zo blijft kinderpoëzie onder de aandacht, op school en daarbuiten!

 

Een project van Poëziecentrum en CANON Cultuurcel.

Herbekijk hier de clips, liedjes en ander didactisch materiaal van vorige edities Ik schrijf mijn klas in voor de editie van 2026

Voorbije evenementen