Bergen bergen slagroomsoezen - 5 jaar Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren

Na vijf edities Gouden Poëziemedaille en vijf edities Poëziesterren voor kinderen van 4 tot 12 jaar worden nu de hoogtepunten gebundeld in de bloemlezing Bergen bergen slagroomsoezen. Gestart in 2014 als een experiment in het onderwijs, schreven zich in 2022 al 105.000 leerlingen van 6034 klassen in om mee te stemmen voor hun lievelingsgedicht, telkens in hun leeftijdscategorie; een vakjury reikt een medaille uit aan de auteur van de beste dichtbundel.

De bloemlezing Bergen bergen slagroomsoezen (PoëzieCentrum, 2022) verzamelt de twintig hoogtepunten uit deze vijf edities, en brengt ook vijf tekenaars in beeld die de voorbije edities de opdracht kregen de winnende gedichten te illustreren. Deze bloemlezing kwam tot stand vanuit de samenwerking tussen CANON Cultuurcel en Poëziecentrum. De bundel kost 15 euro en is verkrijgbaar via de (web)shop van Poëziecentrum.

Het project past binnen de campagne Vrienden voor het Lezen en brengt ook moeilijke lezers tot bij taal die feestviert: poëzie. Ministers Ben Weyts (onderwijs) en Jan Jambon (cultuur), die dit project ondersteunen, ontvingen het eerste exemplaar van de bundel en kozen ook hun lievelingsgedicht. Je leest het interview met de beide ministers hier of in de laatste Poëziekrant van 2022 (decembernummer).

Mede dankzij deAuteurs, die de productie sponsorde, ontvangen alle basisscholen de bundel Bergen bergen slagroomsoezen vanaf 22/09/2022 op hun schooladres, samen met het magazine Boekenjuf/meester 2022 en info over de komende voorleesweek in november. Recente poëzie lezen, prikkelt niet alleen de smaak van jonge lezers en hun liefde voor taal maar stimuleert ook uitgevers om te blijven investeren in dit waardevolle genre. Leerkrachten komen in contact met hedendaagse taalvondsten en brengen rijke teksten binnen in hun klas. Nadien vinden ze, net als uitgevers van schoolmateriaal, heel wat educatieve inspiratie op CultuurkuurKlik hier voor meer informatie.

Bij de bekroonde gedichten werden lestips ontwikkeld om creatief met poëzie aan de slag te gaan. Van de vier winnende gedichten maakte illustratrice Lotte Van De Walle prachtige, kleurrijke posters! Samen met het magazine worden ook deze posters in het  gratis leespakket verspreid naar alle basisscholen in Vlaanderen. Klik hier voor meer informatie.

Op zoek naar meer info over het educatief project Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren? Klik hier voor meer informatie.

Specificaties

Publicatiedatum:

Prijs: € 15.00

48p.

Paperback

Afmetingen: 14x22cm

ISBN 978-90-5655-290-9

Categorie: Bloemlezing

BESTEL