Gouden Poëziemedaille 2024: shortlist is bekend!

Vandaag, op Wereldpoëziedag, maken we de shortlist van de Gouden Poëziemedaille 2024 bekend!

Sinds 2014 reiken Poëziecentrum en CANON Cultuurcel (Departement Onderwijs en Vorming) de Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren uit, de belangrijkste kinderen- en jongerenpublieksprijs voor poëzie in de Lage Landen.

Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met een Gouden Poëziemedaille. Leerlingen uit het basisonderwijs kennen 4 Poëziesterren toe, een publieksprijs, waarbij leerlingen uit de kleuter- en lagere school per graad hun favoriete gedicht kiezen. 

Shortlist Gouden Poëziemedaille

De vijf laureaten die met hun bundel in aanmerking komen voor de Gouden Poëziemedaille 2024 zijn, in willekeurige volgorde:

Vakjury

De selectie van de gedichten werd gemaakt door een vakjury die bestaat uit volgende leden: 

  • Frauke Pauwels, juryvoorzitter (postdoctoraal onderzoeker kinder- en jeugdliteratuur Universiteit Antwerpen)
  • Heleen Rijckaert (beleidsadviseur onderwijs Taalunie)
  • Marlies Algoet (lector & onderzoeker taal Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs / coördinator PG Leescoach)
  • Trui De Waele (leerkracht-leeskracht basisschool Crombeen Gent). 

Voorwaarden

De bundels zijn verschenen in de afgelopen twee jaar (2022-2023). Ze moeten gepubliceerd zijn bij een reguliere uitgeverij in Vlaanderen of Nederland en moeten geschikt zijn voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Bloemlezingen, vertaalde poëzie en verzamelbundels komen niet in aanmerking. 

Bekendmaking winnaars

Op 3 juni maken we bekend welke gedichten door de leerlingen basisonderwijs met een Poëziester bekroond worden en welke van bovenstaande bundels de Gouden Poëziemedaille 2024 in de wacht sleept. 

De winnaar van de Gouden Poëziemedaille wordt vereerd met een Poëziemedaillelied en een filmpje. Een gedicht uit de winnende bundel wordt op muziek gezet door Anna Vercammen en Joeri Cnapelinckx (van het muzikale sprookje De Bleke Baron). Joop Pareyn maakt een videoclip. 

De gedichten die een Poëziester winnen, worden vormgegeven op prachtige poëzieposters met illustraties van Anggitta Soeryanto.

Zo blijft kinderpoëzie onder de aandacht, op school en daarbuiten!

 

Een project van Poëziecentrum en CANON Cultuurcel.

Bekijk hier de liedjes en clips van de vorige edities!