Online prijsuitreiking Poëziesterren en de Gouden Poëziemedaille

Op woensdag 3 juni (van 13:30 tot 14:30 uur) organiseren CANON Cultuurcel en Poëziecentrum de online prijsuitreiking van de Poëziesterren en de Gouden Poëziemedaille met als gastvrouw Maud Vanhauwaert. Meer dan 86.000 leerlingen uit het basisonderwijs stemmen van 11 tot 15 mei mee voor het beste gedicht per graad en kennen zo 4 Poëziesterren toe. 1 van de 5 genomineerde poëziebundels wint de Gouden Poëziemedaille. 

Door de coronacrisis ziet de stemweek voor de Poëziesterren er anders uit dan gepland natuurlijk. Helaas kan deze kiescampagne niet in de klassen doorgaan, en dus zochten we een manier om de leerlingen via een digitale weg te enthousiasmeren, en ook de leerkrachten daarbij te helpen. Niemand minder dan acteur Dimitri Leue heeft filmpjes opgenomen waarin hij alle gedichten (5 per graad van de lagere school en 3 voor het kleuteronderwijs) inspreekt. Die filmpjes worden verdeeld onder de leerkrachten die ze op hun beurt aan hun leerlingen bezorgen. Aan het einde van de week kiezen alle leerlingen, meer dan 86.000, voor hun favoriete gedicht.

De vier winnende gedichten worden omgetoverd tot prachtige poëzieposters die bij het nieuwe schooljaar onder de klassen verdeeld worden.

Naast de publieksstemming voor het mooiste gedicht, beslist een vakjury over de mooiste kinderpoëziebudel. De vijf genomineerde bundels zijn: Laat een boodschap achter in het zand van Bibi Dumon Tak (Querido, 2018), Zo kreeg Midas ezelsoren van Maria van Donkelaar (Gottmer, 2018), Hee daar mijn twee voeten van Joke van Leeuwen (Querido, 2019), Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van de Vendel (Querido, 2019) en Uit elkaar van Bette Westera (Gottmer, 2019).

De winnaars van de Poëziesterren en de Gouden Poëziemedaille worden bekend gemaakt op woensdag 3 juni. En het leukste is: jij kan er (virtueel) bij zijn! Schrijf je nu in voor de digitale prijsuitreiking van deze vrolijke kinderpoëzieprijzen!

De gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren zijn een intitatief van Poëziecentrum en Canon Cultuurcel.

Slotfeest Beste Boekenjuf/Boekenmeester 2020
CANON Cultuurcel en GroKi zoeken ieder jaar een juf of meester, zorgleraar of -coördinator uit het basisonderwijs (kleuter- én lager) die zich inzet voor leesbevordering én die werken met kinderboeken aanmoedigt. Op woensdagnamiddag 3 juni 2020 van 15u tot 16u worden tijdens een online feest de winnaars live bekend gemaakt door gastvrouw Maud Vanhauwaert: wie wordt de Beste Boekenjuf/Boekenmeester 2020 en ontvangt het boekenpakket van 100 boeken? Meld je aan voor dit online slotfeest en moedig andere supporters aan om ook in te schrijven! Op de facebookpagina van Cultuurkuur worden elke week 1 van de 7 genomineerden bekend gemaakt. 

Locatie

Thuis

Meer info