Over ons

Een huis vol poëzie

Poëziecentrum vzw is hét kennis- en expertisecentrum in Vlaanderen en Nederland voor Nederlandstalige poëzie, buitenlandse poëzie in Nederlandse vertaling, Nederlandstalige poëzie vertaald in andere talen en Zuid-Afrikaanse poëzie. Uniek in het hele taalgebied is de uitgebreide collectie en brede werking: documentatiecentrum, Poëziekrant, poëzieshop, uitgeverij en literaire programma’s/educatieve werking. Poëziecentrum is het eerste infopunt voor alle vragen over poëzie en promoot, ondersteunt, informeert, documenteert en organiseert voor diverse doelgroepen. Opgericht in 1980 is Poëziecentrum sinds 2003 gevestigd in het historische pand Het Toreken op de Gentse Vrijdagmarkt.

Poëziecentrum vzw heeft als centraal doel: poëzie dichter brengen bij de mensen.

Documentatie-, studie- en informatiecentrum

Het documentatiecentrum vormt het hart van de werking en is het grootste archief, studie- en documentatiecentrum in de Lage Landen op het gebied van poëzie.
De collectie omvat duizenden dichtbundels, bloemlezingen (op periode en thema), secundaire literatuur (naslagwerken, mono- en biografieën, essays,... ), tijdschriften en knipselmappen. De Collectie Ernst van Heerden is de grootste collectie Zuid-Afrikaanse poëzie buiten Zuid-Afrika. De kinder- en jeugdcollectie bevat naast  dichtbundels en bloemlezingen ook heel wat lesmateriaal en handboeken. Behalve boeken herbergt de collectie ook een geluids- en beeldarchief (cd's, dvd's, video's, platen, cassettes, foto's...) en een non-book archief met poëzie op diverse dragers (posters, kussenslopen, flessen, ...). De collectie is ontsloten via de catalogus op de website. Op ons digitaal platform Paukeslag vind je foto’s, filmpjes en geluidsfragmenten van dichters.

Ontlenen is niet mogelijk, kopieën maken wel. De toegang is gratis.
Contact: bibliotheek@poeziecentrum.be
Openingsuren documentatie-, studie- en informatiecentrum: van maandag tot en met vrijdag van 10 tot 12 uur en van 13 tot 18 uur. Consultatie op zaterdag mogelijk na afspraak via bibliotheek@poeziecentrum.be (min. drie dagen vooraf).

Uitgeverij PoëzieCentrum

Onze uitgeverij is uitgegroeid tot een vaste waarde in het landschap van de poëzie-uitgeverijen. Dat onze uitgeverij kwaliteit hoog in het vaandel draagt, wordt bewezen door de prijzen die onze auteurs geregeld winnen. De bloemlezingen, zoals Geen dag zonder liefde en Hotel New Flandres. 60 jaar Vlaamse poëzie (1945-2005), bevinden zich in de bibliotheek van elke poëzieliefhebber.

Literaire programma’s

Poëziecentrum wil laten zien dat poëzie niet alleen gelezen wordt, maar ook écht leeft. We organiseren voorstellingen, studiedagen en boekvoorstellingen op onze historische leeszolder én bij uiteenlopende partners op verplaatsing. We coördineren grote (internationale) projecten zoals Poëzieweek, Dichter des Vaderlands en Versopolis. We organiseren de Gouden Poëziemedaille voor de beste kinderpoëziebundel en ondersteunen VERS, een poëzieproject voor jongeren in Vlaanderen en Nederland. Poëziecentrum is UiTPAS-partner.

Contact: events@poeziecentrum.be

Poëziekrant

Poëziekrant werd in 1976 opgericht. De ‘krant’ is ondertussen uitgegroeid tot een toonaangevend magazine met en over poëzie dat 6 keer per jaar verschijnt. Het bevat interviews, recensies, essays en uiteraard ook gedichten, zowel van jonge dichters als van gevestigde waarden. Een jaarabonnement in België kost 43 euro, in Nederland 50 euro. Poëziekrant is ook los verkrijgbaar in de betere boekhandel en krantenwinkel, zowel in Vlaanderen als Nederland.

Contact: carl.destrycker@poeziecentrum.be

Poëzieshop

In de Poëzieshop vind je het grootste poëzie-aanbod uit Vlaanderen en Nederland. In de rekken ontdek je zowel Nederlandstalige poëzie, een fijne selectie anderstalige poëzie, anderstalige poëzie in Nederlandse vertaling en secundaire literatuur. Daarnaast is er ook een ruim assortiment poëtische gadgets zoals kaartjes, posters, kussenslopen, schorten, …, én een grote kinder- en jeugdafdeling.
Geregeld zie je ons met een stand op locatie, zoals op de Boekenbeurs in Antwerpen en tijdens literaire festivals.

Contact: shop@poeziecentrum.be

Educatieve werking

Voor kinderen en jongeren zijn er workshops op onze zolder. Twee ervaren docentes ontwikkelden een speels en interactief programma. Volwassenen kunnen meer te weten komen over poëzie in onze cursussen, kunnen poëzie lezen met gelijkgestemden in de poëzieleesgroep of een cursus ‘poëzie schrijven’ volgen. Poëziecentrum is ook betrokken bij het Lezerscollectief. De kerndoelstelling van het Lezerscollectief is om mensen die (nog) niet lezen tot lezen aan te zetten, met het oog op sociaal kwetsbare mensen.

Contact: educatief@poeziecentrum.be

Poëzieroute

Door Gent kuieren was nog nooit zo poëtisch! De Gentse Poëzieroute laat u de stad op een andere manier zien. U kan de route op uw eentje verkennen met de folder die voor u klaar ligt in Poëziecentrum of met een van onze professionele gidsen. Voor een gegidste wandeling betaalt u € 100 voor een groep of klas (15+) van een twintigtal deelnemers. Voor kinderen is er een Kinderpoëzieroute, voor jongeren de Maurice Maeterlinckwandeling. Er is ook een speciale Kinderpoëzieroute in MSK Gent, ‘Dierbare plekjes’, waarbij de kinderen tien bijzondere kunstwerken ontdekken uit de vaste collectie verspreid over het museum. De gratis brochures kunt u ophalen in Poëziecentrum.