Dichter*es van België
Literair uitwisselingsproject tussen de drie taalgemeenschappen
Dichter*es van België is een literair uitwisselingsproject dat een brug wil slaan tussen de drie taalgemeenschappen. De Dichter*es van België wordt aangesteld voor twee jaar en schrijft minimum zes gedichten per jaar over diverse thema’s die ons land aanbelangen. Alle gedichten worden in samenwerking met een Vertalerscollectief in de drie landstalen ter beschikking gesteld.
Huidige Dichter*es van België: Lisette Lombé

Portret Lisette Lombé © Mustafa Mezmizi
Over Lisette Lombé
Lisette Lombé is een veelzijdige en grensoverschrijdende kunstenares met een diploma in literatuur en bemiddeling. Ze is dichteres, podiumartieste, beeldend kunstenaar, activiste en pedagoge in één. Haar werk en strijd ontspringen aan haar eigen persoonlijke ervaringen als vrouw van gemengde afkomst, als moeder en lerares. Hieruit destilleert ze collages, performances, voorstellingen, boeken en workshops die opstand, vuur en eros uitdragen. Ze is medeoprichtster van het Collectif L-SLAM en kreeg in 2017 de titel Ereburger van de stad Luik voor haar werk als artiviste en ambassadrice voor slam in de Franstalige wereld. Ze was finalist voor de Prix Médicis 2023 met haar roman Eunice (Seuil) en won verschillende prijzen voor haar literaire werk (Grand Prix du roman 2023 van de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique, Prix Grenades/RTBF, Prix Scam/SACD, Golden Afro Artistic Awards, La Belle Hip Hop Awards). Ze is momenteel voor de periode 2024-2026 Dichter*es van België.
Gedichten
- Onder een voetbalshirt
- En dan zullen we dezelfde taal spreken
- Voornemens, voornemens
- Inwendige omwentelingen
Vorige Dichter*es van België
- 2014-2016: Charles Ducal
- 2016-2018: Laurence Vieille
- 2018-2020: Els Moors
- 2020-2022: Carl Norac
- 2022-2024: Mustafa Kör
Volgende Dichter*es van België: Ruth Lasters

Op zondag 30 maart 2025, tijdens het feestelijke slot van het Passa Porta Festival, werd Ruth Lasters officieel voorgesteld als de toekomstige Dichter*es van België. Als voormalig stadsdichter van Antwerpen bewees ze al dat poëzie een maatschappelijke impact kan hebben en bracht ze via Radio 1 geëngageerde actualiteitsgedichten uit.
Naast dichteres is Ruth Lasters ook lerares, wat haar een scherpe en onafhankelijke kijk geeft op het onderwijs, steeds met oog voor de kwetsbare leerling. Bovendien opent haar beheersing van het Frans de deur naar een breder publiek in Franstalig België. Met haar sterke internationale netwerk en indrukwekkende podiumprésence weet ze haar poëzie met meeslepende oraliteit over te brengen.