De keerzij van de toestand / L'envers des circonstances / Die andere Seite des Geschehens

Als Dichter des Vaderlands kreeg Carl Norac in 2020 en 2021 te maken met een heftige actualiteit, met onder meer de coronapandemie, de actie Fleurs de Funérailles/Gedichtenkrans die hij in het verlengde daarvan op touw zette en die in vele Europese landen werd opgemerkt, maar ook met andere ‘toestanden’. Dit boek bevat de weerklank van al die trajecten en gebeurtenissen.

Tot nog toe was Carl Norac vooral bekend om zijn gedichten die een moment, een gezicht bezingen, voor de manier waarop hij, zoals Cocteau het formuleerde, ‘zijn nachten op tafel legde’. Hij schreef deze bundel niet alleen om zijn reis door twee moeilijke jaren te delen met het publiek, maar ook de ‘keerzij’ ervan te belichten: zo vindt u er de neerslag van zijn Oostendse dagboek, geschreven op het ritme van zijn ademhaling. Zoals de twee kanten van eenzelfde muntstuk dat hier voor ons ligt, blootgesteld aan onze blikken, ver van elke spiegel, zonder dat het hoeft te glanzen.

De bundel verschijnt op 7 juni bij PoëzieCentrum en maelstrÖm reEvolution. Katelijne De Vuyst zorgde voor een passende vertaling naar het Nederlands en Christina Brunnenkamp vertaalde de bundel naar het Duits.

Carl Norac (1960) publiceerde eerder zo’n tien bundels poëzie en talloze boeken met jeugdgedichten die vertaald werden in 48 talen. In 2009 ontving hij de Grand Prix de la Soiété des gens de lettres. Teksten van hem werden op muziek gezet en gebracht door Châtelet, de Munt, de Opéra Comique, en de Philharmonie van Parijs. In 2020 volgde hij Els Moors op als Dichter des Vaderlands van België.

 

Specificaties

Publicatiedatum:

Prijs: € 18.00

240p.

Paperback

Afmetingen: 14x21cm

ISBN 978-90-5655-260-2

Categorie: Vertaalde poëzie
Gerelateerd project: Dichter des Vaderlands (België)

BESTEL