Dichter des Vaderlands: Slotshow 'Tot u'

Na zijn tweejarige mandaat als Dichter des Vaderlands zwaait feestelijk af. Voor deze avond nodigt Mustafa artistiek verwante zielen uit die hem de afgelopen twee jaar bijstonden. In Leuven zijn dat Johannes Genard (School is Cool), Rick de Leeuw, Lisette Lombé, Lotte Dodion en Erhan Demirci. Zij zullen met Mustafa het podium betreden. In een avond vol poëzie, muziek & complimenten richt Mustafa zich nog eenmaal tot u.

Boekvoorstelling 'Laaien laaien laaien' van Lisette Lombé, vertaald door Katelijne De Vuyst

Tijdens de Slotshow 'Tot u' op 27 april in 30CC wordt de vertaling 'Laaien laaien laaien' van Lisette Lombé, vertaald door Katelijne De Vuyst feestelijk voorgesteld. 

"Zoals cijfers die elkaar ritmisch volgen, uit noodzaak, moet ik schrijven. Ik schrijf voor de levenden, in een taal gericht tot de achterste rijen."

Over de gasten van de Slotshow 'Tot u'

Dichter des Vaderlands: Mustafa Kör is schrijver en dichter. Hij werd geboren in Konya en groeide op in Opgrimbie in een mijnwerkersfamilie. Hij debuteerde in 2007 met de geprezen roman De lammeren. Mustafa was in 2008 een jaar lang stadsdichter van Genk. Daarnaast ontving hij ook de tweejaarlijkse cultuurprijs van Maasmechelen en de Groene Waterman publieksprijs. Zijn Poëziedebuut Ben jij liefde dat verscheen in mei 2016 kreeg lovende recensies en werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2017.

In 2022 volgde hij Carl Norac op als Dichter des Vaderlands van België voor een periode van twee jaar. Het was een parcours dat zich tekende door Mustafa's maatschappelijke betrokkenheid met publieke acties en lyrische rauwe poëzie over thema’s van vandaag.

Rick de Leeuw is een Nederlandse schrijver, dichter, zanger, presentator, acteur en muziekproducer. Hij was twintig jaar zanger van de rockband Tröckener Kecks. Daarna schreef hij meerdere romans en gedichtenbundels en werd hij bekend van tv-programma’s als De Laatste Show. Op Radio 1 presenteerde hij het muziekprogramma Het hol van De Leeuw. Hij acteerde met KVS en Union Suspecte, vertaalde middeleeuwse poëzie en schreef voor acteur Gène Bervoets een toneelstuk over pater Phil Bosmans. Met Jan Hautekiet speelde hij meerdere succesvolle theatertournees door Vlaanderen en Nederland.

Hij is al tien jaar actief voor Te Gek!?, de organisatie die het taboe rond geestelijke gezondheidszorg tracht te doorbreken. Sinds 2015 is De Leeuw tevens voorzitter van Het Ventiel, een bloeiende buddywerking rond mensen met jongdementie. Hij schreef het boek Nooit alleen, over waarom zorgen voor een ander zorgen voor jezelf is.

Johannes Genard is de frontman en bezieler van School is Cool, dat in 2010 Humo’s Rock Rally won, waarna passages volgden op Pukkelpop, Dranouter, Rock Werchter en de grote concertzalen in België. Met de drie albums die Genard met zijn band inmiddels afleverde: Entropology (2011), na een bezettingswissels Nature fear (2014) en Good News (2017), zijn ze inmiddels een vaste waarde in het muzieklandschap. Als soloartiest interpreteerde Genard nummers van anderen in het VTM-programma Liefde voor muziek en produceerde hij muziek voor theatervoorstellingen, waaronder het internationaal toerende £¥€$ (2017) van Ontroerend Goed en De Wereld Redden (2018) van Lazarus, met zijn broer Pieter Genard. Momenteel broedt hij op een 4e School is Cool-album en een soloproject

Lisette Lombé is een veelzijdige kunstenares en grensganger, die haar poëtische, scenische, visuele, activistische en educatieve praktijken tot leven brengt aan de hand van collages, performances, boeken en workshops die woede en eros overbrengen. Ze is medeoprichtster van het Collectif L-SLAM en werd in 2017 ereburger van de stad Luik voor haar werk als artivist en ambassadeur voor slam in de Franstalige wereld. In 2020 won ze een Golden Afro Artistic Award voor haar roman Vénus Poética (uitgegeven door L'Arbre à Paroles) en de Prix Grenades/RTBF voor haar bundel Brûler brûler brûler (uitgegeven door l'Iconoclaste). Haar tweede roman, Eunice, werd gepubliceerd door Editions du Seuil in augustus 2023.  In 2024 en 2025 is ze de volgende nationale dichteres van België.

Erhan Demirci werd geboren in het shtijle Beringen. Samen met zijn broer en zussen groeide hij op in het nog shtijlere Limburgse Ham. Erhan wandelt, op zijn gekende manier, door zijn schooljaren en gaat studeren in Brussel. Hij krijgt de smaak te pakken en volgt verdere opleidingen in Gent en Washington DC. Hierna gaat hij aan de slag als marketing- en communicatiespecialist. Tijdens zijn studentenjaren begint hij al te experimenteren met comedy. Zijn finaleplaats op de Culture Comedy Award 2010 én de juryprijs van de 123 Comedy Award 2011 maakte van hem een meteen de grootste belofte binnen het Vlaamse comedyland. “Van deze man gaan we nog horen” opperde “De Standaard” met 4 sterren en Erhan loste die verwachting meteen in.

 

Een productie van VONK & Zonen voor Dichter des Vaderlands. 

Locatie

30CC: Theaterzaal Schouwburg

Bondgenotenlaan 21
3000 Leuven
België

Google Maps

Prijs

€14

€2,8 (UITpas kansentarief)

Koop hier je tickets.

Meer info

Gerelateerd project: Dichter des Vaderlands (België)