ArtACT: Laat alles hier aarden

Een Europees project rond poëzie en ecologie

Laat alles hier aarden is een poëzieproject gerealiseerd door Poëziecentrum en de Klimaatdichters. Het past binnen het Europese poëzieproject ArtACT: Art Activism in Post-COVID Europe. 

Activistische vragen staan centraal binnen het project: Wat is de rol van poëzie in crisistijden? Kan poëzie de kiem voor verandering in zich dragen en de koers inzetten naar een andere richting?

Van mei 2022 tot en met 2024 ontwikkelden vijf Europese partners projecten op de snijlijn van poëzie en activisme. 

Lees meer over de vijf partners:

Ontdek de vijf projecten:

  • pdf boek ArtACT: Art Actvism in Post-COVID Europe (volgt binnenkort)
  • bekijk hieronder de documentaire ArtACT in Europe:

ArtACT i.s.m. de Klimaatdichters

Poëziecentrum koos resoluut voor het thema ‘ecologie’ en werkte samen met de Klimaatdichters, een beweging die sinds 2020 uit meer dan 230 Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars bestaat die zich op hun manier willen inzetten voor het klimaat. Via ArtACT wil Poëziecentrum de Klimaatdichters op een duurzame manier stimuleren en hun artistieke werk en urgente boodschap zichtbaar maken in de samenleving. 

Voorstudie: 'poetic mapping'

In 2022 deden we een voorstudie om beter zicht te krijgen op de aanwezigheid van activistische kunst in het Nederlandse taalgebied. We brachten dit alles samen in kaart via de methode van 'poetic mapping.'

Artistieke film

In een ambitieus videoproject gingen de Klimaatdichters in gesprek met de seizoenen. Hoe geef je de natuur een stem? Welke boodschap draagt het landschap? Vier keer was er een performance in de natuur, telkens met een andere groep die zich wil inzetten voor een klimaatvriendelijkere wereld. Met en in de natuur werden woorden gecreëerd. De vier seizoenen zijn verstreken, de vier woorden gelegd en de zin 'Laat alles hier aarden' werd leesbaar in het landschap. ​

Coördinatie en concept: Sara Eelen - Video: Sebastian Schaevers

De artistieke film gaat in het voorjaar van 2024 in première in Antwerpen. Meer informatie volgt.

Bekijk hieronder de mediagenieke actie:

Documentaire

Laat alles hier aarden werd voor het eerst gepresenteerd op Poetik Bazar, een tweetalige Poëziemarkt in Brussel. Videast Jess De Gruyter liep een dag in de voetsporen van de Klimaatdichters. 

Bekijk hieronder de documentaire:

Klimaatdichter op pad

Klimaatpoëzieworkshops voor jong en oud

Als onderdeel van het ArtACT-project is ook een educatief luik ontwikkeld. Met een reeks Workshops ‘How to Workshop’ en extra didactische tools kunnen Vlaamse en Nederlandse Klimaatdichters zich verder ontwikkelen in het geven van goede Klimaatpoëzieworkshops. 

Vanaf juni kunnen deze Klimaatdichters uitgenodigd worden in de klas, bibliotheek, woonzorgcentrum,… Geïnteresseerd in een workshop? Mail naar educatief@poeziecentrum.be

De Klimaatdichters willen seizoenen hoorbaar maken en poëzie van het blad tillen. Ze vertellen graag over hun missie en doen dit op een inspirerende en interactieve manier.

 

ArtACT is medegefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Europese Uitvoerende Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

Voorbije evenementen