Laat alles hier (titel in aangroei) - Klimaatdichters

Hoe geef je de natuur een stem? Welke boodschap draagt het landschap? Voor het Europese project ArtACT werkt Poëziecentrum samen met de Klimaatdichters om poëzie en de klimaatproblematiek met elkaar in dialoog te brengen. 

Op zaterdag 12 augustus verzamelden een twintigtal actievoerders, van kunstenaars tot wetenschappers en scouts, meer dan 200 kg schelpen. Vlakbij natuurgebied Oranjezon in Vrouwenpolder legden ze het woord “HIER” in grote letters op het strand. Eerder lieten ze al de woorden “LAAT” en “ALLES” achter in de natuur, gevormd met dorre takken in de winter en zaailingen in de lente. Naar aanleiding van de derde woordlegging schreven de Klimaatdichters Margot Delaet en Nisrine Mbarki een gedicht: "Laat alles hier".

Meer over dit project
De Klimaatdichters en Poëziecentrum gaan dit jaar vier keer de natuur in, telkens met een andere groep die zich wil inzetten voor een klimaatvriendelijkere wereld. Samen met deze vier groepen laten we woorden achter in het landschap, op zoek naar manieren om de seizoenen hoorbaar te maken en poëzie van het blad te tillen. De woorden vormen samen een zin, die na het verstrijken van de vier seizoenen volledig zal zijn.

Bij elk beeld wordt in duo een nieuw gedicht geschreven. Het eindresultaat zal doorheen Europa reizen en gebruikt worden om een educatief pakket rond uit te werken.

Geniet van het prachtige videoverslag van de derde woordlegging, waarin je het gedicht van Margot Delaet en Nisrine Mbarki hoort:

Coördinatie en concept: Sara Eelen

Video: © Sebastian Schaevers

Project van de Klimaatdichters en Poëziecentrum voor ArtACT, een Europees initiatief dat kunst en activisme verbindt. 

Dank aan Jim Van Bilzen, Teshuwah Rijkers, Jan Flechner, Ran Kok, Micha Braaksma, Babs Verhoeve, Lydia Scholte, Tomas, Anke Cuijpers, Pieter Van de Walle, Will Kranendonk

Meer info? Interesse om mee te helpen, de video nadien te vertonen of het educatief pakket te helpen verspreiden? info@klimaatdichters.org 

Gerelateerd project: ArtACT: Laat alles hier aarden