Laat alles hier aarden - Klimaatdichters

Hoe geef je de natuur een stem? Welke boodschap draagt het landschap? Voor het Europese project ArtACT werkt Poëziecentrum samen met de Klimaatdichters om poëzie en de klimaatproblematiek met elkaar in dialoog te brengen. 

Op zaterdag 4 november trokken een zestigtal dichters en natuurliefhebbers de Hobokense Polder in en legden, gewapend met rubberen laarzen en manden vol herfstbladeren, het woord 'Aarden' in het herfstlandschap.

Eerder lieten ze al de woorden “LAAT”, “ALLES” en "HIER" achter in de natuur, gevormd met dorre takken in de winter, zaailingen in de lente en met schelpen in de zomer. Naar aanleiding van de vierde en laatste woordlegging schreven de Klimaatdichters Sara Eelen en Charlotte Van den Broeck het gedicht: "Laat alles hier aarden".

Lees het gedicht 'Laat alles hier aarden'

Meer over dit project
De Klimaatdichters en Poëziecentrum gaan dit jaar vier keer de natuur in, telkens met een andere groep die zich wil inzetten voor een klimaatvriendelijkere wereld. Samen met deze vier groepen laten we woorden achter in het landschap, op zoek naar manieren om de seizoenen hoorbaar te maken en poëzie van het blad te tillen. De woorden vormen samen een zin, die na het verstrijken van de vier seizoenen volledig zal zijn.

Bij elk beeld wordt in duo een nieuw gedicht geschreven. Het eindresultaat zal doorheen Europa reizen en gebruikt worden om een educatief pakket rond uit te werken.

Geniet van het prachtige videoverslag van de derde woordlegging, waarin je het gedicht van Sara Eelen en Charlotte Van den Broeck hoort:

Coördinatie, concept en regie: Sara Eelen
Camera en regie: Sebastian Schaevers
Regie assistent: Marilou Dejans
Camera assistent: Anna Frateur
Productie door Vitesse

Een project van de Klimaatdichters en Poëziecentrum voor ArtACT, een Europees initiatief dat kunst en activisme verbindt. 

Meer info? Interesse om mee te helpen, de video nadien te vertonen of het educatief pakket te helpen verspreiden? info@klimaatdichters.org 

Alle informatie over 'Laat ons hier aarden'
Gerelateerd project: ArtACT: Laat alles hier aarden