Sonnettenkransenkrans 'Een kruisweg voor alledaags leed': crowdfundingsactie
Martijn Neggers (1987) en Bas Jongenelen (1968) kwamen er in november 2015 achter dat er nog nooit iemand een sonnettenkrans van veertien meestersonnetten gemaakt had. Ze besloten een literair experiment te starten, met als vraag 'Is het mogelijk om een sonnettenkransenkrans te schrijven?' Daarvoor zijn 196 sonnetten nodig; veertien sonnettenkransen van elk veertien sonnetten. Iedere krans levert één meestersonnet, en samen leveren deze veertien meestersonnetten één grootmeestersonnet (de term 'grootmeestersonnet' is een nieuwe literaire term). De 196 sonnetten zorgen voor 211 sonnetten in totaal.
Aangezien 196 sonnetten een enorme hoeveelheid is, besloten Neggers en Jongenelen hulp te vragen van andere dichters. De sonnettenkransenkrans werd een crowd-sourcing-project. Eind januari 2016 hadden 54 dichters de 196 sonnetten geschreven. De eerste sonnettenkransenkrans uit de geschiedenis van de wereldliteratuur is gemaakt. Hij heeft de titel Een kruisweg van alledaags leed meegekregen.
Neggers en Jongenelen besloten om de sonnettenkransenkrans uit te geven als boek en als poster, wat natuurlijk geld kost. Het is logisch dat een project dat via crowd-sourcing ontstaan is, via crowd-funding gefinancierd wordt.
Meer info over het project en de crowdfundingsactie vind je hier.