Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

04 september 2018
Gent

Hommage & boekvoorstelling 'Onder een koperen hemel' - Stefan Hertmans

Stefan Hertmans geniet internationale bekendheid als virtuoos prozaïst. Hij is echter ook al jaren een toonaangevend dichter. Naar aanleiding van zijn nieuwe dichtbundel Onder een koperen hemel (De Bezige Bij) wordt hij gehuldigd door zijn uitgever Suzanne Holtzer, die hem ook het eerste exemplaar van zijn bundel zal overhandigen, Anne Marie Musschoot, Charlotte Van den Broeck, Miriam Van hee en Peter Hertmans. Alexandra Crouwers maakt een video poem. Carl De Strycker, directeur van Poëziecentrum, is de gastheer van de avond.

08 september 2018
Gent

Boekvoorstelling 'Als ik jou eenmaal verlies' - R.M. Rilke

Stichting Spleen (NL) presenteert de tweetalige bundel Als ik jou eenmaal verlies / Einmal wenn ich dich verlier met zestien gedichten van Rainer Maria Rilke vertaald door Mereie de Jong en reflecties van 60 dichters.

09 september 2018
Wetteren

Alle macht aan de verbeelding: 50 jaar Poëziemarkt Wetteren

Op zondag 9 september 2018 is het exact 50 jaar geleden dat op een plein in Wetteren dichters een optocht hielden, gevolgd door een poëziemarkt. Dat jubileum wordt feestelijk herdacht door poëzie opnieuw centraal te plaatsen! 

09 september 2018
Gaasbeek

Poëzie in Gaasbeek

In de intimiteit van stemmige zolderruimtes, geven dichters inkijk in ongepubliceerd werk. Met: Paul Bogaert, Inge Braeckman, Charles Ducal, Peter Holvoet-Hanssen en Jan Vanriet. Samenstelling: Sigrid Bousset.

15 september 2018
Gent

Cultuurmarkt Gent

Elk jaar opent Stad Gent het nieuwe culturele seizoen met de Cultuurmarkt op de Kouter. Ook Poëziecentrum is aanwezig met een stand en stelt zijn nieuwe seizoen voor.

15 september 2018
Gent

Boekvoorstelling 'Mijn naam op de deur' - Astrid Arns

Bij Uitgeverij P verschijnt het debuut van de Gentse dichteres Astrid Arns. Schrijver, dichter en publicist Johan De Boose leidt in. Dick van der Harst verzorgt de muzikale omlijsting.

19 september 2018
Affligem

Studiedag Het Lezerscollectief

Met Lees je mee(r)? presenteert Het Lezerscollectief een bloemlezing met verhalen en gedichten voor jongeren van 10 tot 13 jaar. Die nieuwe bloemlezing vormt de aanleiding voor een studiedag rond samen lezen en hoe dat leesplezier in de klas en op school bevordert. Boekenstand en lezing door Poëziecentrum.

22 september 2018
Gent

Poëzieleesgroep 'Halte Poëzie'

Houd samen met Martine Wendrickx halt en ervaar het intensief lezen en bespreken van poëzie in groep. Deze ervaren poëzielezer en deelnemer van de eerste poëzieleesgroep van Poëziecentrum, begeleidt de sessies. Elke maand staat een andere dichter centraal. Een proefsessie volgen is mogelijk. 

22 september 2018
Gent

STRAF!

Op 22 sept wordt tussen 11 en 24 uur het oude Gentse justitiepaleis (het huidige Hof van Beroep), ingenomen door tientallen kunstenaars vanuit alle disciplines, stijlen en generaties. STRAF! is een artistiek evenement ten voordele van OBRA/BAKEN, een organisatie die steun verleent aan mensen met een verstandelijke beperking die geïnterneerd zijn, en VILLA VOORTMAN, een ontmoetingshuis in de stad voor mensen met dubbeldiagnose. Op het programma staan o.a. Charles Ducal, Els Moors, Vincent Lachmacher en Pete Tomilson.

23 september 2018
Oostende

Woordzee 2018

Op 23 september landen tal van dichters op de Groentemarkt in Oostende voor het Woordzee Festival! De dag begint met Apéro Poëzie waar gastheer Carl De Strycker Marijke Pinoy ontvangt. Haar gasten zijn Jan Ducheyne & Titus De Sutter-Pinoy. Vanaf 15.30 u. treden o.a. Els Moors, Milady Renoir, Hosheng Ossi, Mark van Tongele en Charlotte Van den Broeck op. Het volledige programma vind je hier terug.

27 september 2018
Gent

Boekvoorstelling 'Antithesen' - Elvis Peeters

Schrijver, muzikant en theatermaker Elvis Peeters presenteert zijn nieuwste dichtbundel Antithesen (PoëzieCentrum) en vond een sparringpartner in de jonge Gentse actrice Anna Carlier.

30 september 2018
Heist-op-den-Berg

Poesia Divina

Van 21 september tot 6 oktober brengt Musica Divina hemels klassiek naar de abdijen, begijnhoven en kerken van de Kempen. Poesia Divina is het literaire luik van Musica Divina. Festival van Vlaanderen Kempen organiseert samen met Poëziecentrum en CC Zwaneberg op 30 september de tweede editie van Poesia Divina. Negen dichters schrijven een nieuwe psalm uitgaande van het motto 'Schaam je niet mens te zijn'.

06 oktober 2018
Antwerpen

Boekvoorstelling 'Grondgebied' - Roger De Neef

Twee jaar na My Funny Valentine presenteert Roger de Neef zijn nieuwste dichtbundel Grondgebied  (PoëzieCentrum). Na een korte reflectie door de dichter zelf, leest Constance de Neef gedichten en brengt cellist Roel Dieltiens muziek.

11 oktober 2018
Gent

De Poëzieverdieping: Benno Barnard

Op de leeszolder van Poëziecentrum begeleiden Yves T’Sjoen (UGent) en Carl De Strycker (Poëziecentrum) een leessessie rond Het trouwservies van Benno Barnard. Er is aandacht voor contextualisering, interpretatie en debat. 

13 oktober 2018
Machelen-aan-de-Leie

Woorden van verf: Jan Vanriet over Hugo Claus en Roger Raveel

Tien jaar na het overlijden van Hugo Claus en vijf jaar na het overlijden van Roger Raveel gaat Carl De Strycker in gesprek met Jan Vanriet over dubbeltalenten, verwantschap en zijn eigen oeuvre. Vervolgens leest Vanriet voor uit eigen werk. 

17 oktober 2018
Gent

Poëzie Rendez-Vous met Geert Vanistendael

Geert van Istendael is schrijver, vertaler, essayist en dichter. Negenentwintig dingen en één afscheidszang (Atlas Contact) is zijn nieuwste dichtbundel. Zijn vorige bundel, Het was wat was (2015), werd genomineerd voor de prestigieuze VSB Poëzieprijs. Op woensdag 17 oktober is hij onder het middaguur te gast op de zolder van Poëziecentrum voor een intiem Poëzie Rendez-vous.

18 oktober 2018
Gent

Poëzieleesgroep Zuid-Afrikaanse poëzie

In 2018 viert Poëziecentrum 20 jaar Collectie Ernst van Heerden, de grootste collectie Zuid-Afrikaanse poëzie ter wereld. Wannie Carstens (Noordwes Universiteit), Nicol Stassen (Protea Uitgeverij) en Yves T’Sjoen (UGent) belichten kort het ontstaan en het belang  van de collectie. Yves T’Sjoen en dichter/vertaler Daniël Hugo begeleiden daarna een leesgroepsessie over een aantal hoogtepunten uit de Zuid-Afrikaanse poëzie. 

20 oktober 2018
Gent

Overdracht bibliotheek Jeroen Mettes

Naar aanleiding van de overdracht van de bibliotheek van de vroeg-gestorven criticus Jeroen Mettes aan Poëziecentrum wordt een programma opgezet rond zijn werk en ruimer: rond literatuurkritiek. Essayist en romanschrijver Christophe Van Gerrewey en filosoof/literatuurwetenschapper Fiep van Bodegom (NL) kiezen elk een boek uit de verzameling van Mettes en reflecteren van hieruit op literatuur/poëziekritiek vandaag.

21 oktober 2018
Zoniënwoud

Dichter des Vaderlands in het Zoniënwoud

Op de Dag van het Zoniënwoud wordt de bospublicatie voorgesteld die Dichter des Vaderlands Els Moors maakte tijdens haar zomerresidentie in het Zoniënwoud. Ook het luisterspel dat Dirk Elst met haar creëerde wordt gepresenteerd. Het geheel wordt aangevuld met een Roue des Poètes in het bos.

27 oktober 2018
Gent

Boekvoorstelling 'Asman' - Sofie Verdoodt

Vier jaar na Doodwater verschijnt met Asman (PoëzieCentrum) de tweede dichtbundel van Sofie Verdoodt. Live performance door Bart Desmet (BARST) en Sofie Verdoodt. Literatuurwetenschapper Kim Gorus gaat in gesprek met de auteur. Koen Stassijns leest voor.

28 oktober 2018 - 11 november 2018
Antwerpen

BOEKENBEURS ANTWERPEN

Op de jaarlijkse hoogmis voor de boekenliefhebber is ook Poëziecentrum weer aanwezig in hal 1, stand 118. Op vrijdag 2.11 en donderdag 8.11 is de beurs open tot 22 uur.De beurs sluit van 5 t.e.m. 7.11.

15 november 2018
Gent

De Poëzieverdieping: Radna Fabias

In deze sessie bespreken we de met de C. Buddingh’-prijs bekroonde debuutbundel Habitus van de Nederlandse Radna Fabias. ‘Een debuut zoals er maar eens in de tien jaar een verschijnt’, schreef Willem Thies in Poëziekrant.

21 november 2018
Gent

Poëzie Rendez-vous met Radna Fabias

Na een diepgravende leessesie vorige week, horen we de auteur vandaag live. Fabias groeide op in Curaçao en verhuisde op haar 17e naar Nederland. Ze schrijft onder meer over haar moederland, nieuwe thuisland, identiteit en vrouw-zijn.

22 november 2018
Gent

Boekvoorstelling 'Namaak' - Nicolas Demoen

Met Namaak verschijnt na Tamelijk (PoëzieCentrum, 2015) de tweede bundel van beeldend kunstenaar Nikolaas Demoen. Vanuit zijn atelierpraktijk schrijft hij concrete en beeldende gedichten met de vrije schriftuur van onrustige penseelstreken.

24 november 2018
Gent

Paul Claes 75 - Boekvoorstelling 'Serendipity' en 'Glimpen'

Dichter-vertaler Paul Claes wordt dit jaar 75. Voor die gelegenheid worden twee nieuwe uitgaven gepresenteerd: Serendipity. De poëtische detective (PoëzieCentrum) en Glimpen (Uitgeverij P). Journalist Frank Hellemans leidt in. Carl De Strycker gaat met de auteur in gesprek. Leo Peeraer (Uitgeverij P) sluit af.

29 november 2018
Gent

'De Oostakkerse gedichten' in a global village

Compagnie CouRage is een Gents, multicultureel theatergezelschap dat de wereld ziet als een ‘geglobaliseerd dorp’. In deze voorstelling presenteren ze gedichten van Hugo Claus in een superdiverse, meertalige context (NL, FR, ENG, Farsi). Dramaturg Alain Pringels vroeg onder meer acteur Claude Musungayi, actrice Hilde Heijnen en accordeonist Tuur Florizoone.

01 december 2018
Gent

Boekvoorstelling 'Tekenen' - Jan M. Meier

Auteur en criticus Jan M. Meier presenteert met Tekenen zijn derde dichtbundel bij Uitgeverij P. Laura Maes brengt muziek en de auteur leest voor.

06 december 2018
Gent

Klassiekers herlezen: Willem Elsschot

Willem Elsschot een dichter? Zo staat hij niet meteen bekend, ook al heeft hij beroemde regels geschreven zoals ‘tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren’. Tijdens deze avond gaan we in op het dichterschap van Elsschot: welke plaats neemt het in zijn oeuvre en in de Nederlandse literatuur in? We lezen ook enkele klassiekers.

13 december 2018
Gent

Boekvoorstelling 'Bakermat' - Luuk Gruwez

Dit jaar wordt Luuk Gruwez 65 én verschijnt er een nieuwe bundel: Bakermat (De Arbeiderspers). De jarige wordt geïnterviewd, leest voor en er wordt een preview gegeven van een digitale tentoonstelling op Paukeslag met foto’s, geluids- en videofragmenten uit het archief van de dichter.

Voorbije evenementen

04 augustus 2018
Oostende

Apéro Poëzie #5 tijdens Theater Aan Zee 2018

UITVERKOCHT

Schrijver en tv-maker Alicja Gescinska nodigt dichter Peter Verhelst uit voor het aperitief. Sarah Yu Zeebroek maakt tekeningen en genomineerde voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee, Simone Atangana Bekono, leest voor uit eigen werk.

03 augustus 2018
Oostende

Première: Dichter des Vaderlands brengt Haydn op TAZ

UITVERKOCHT

Op vrijdag 3 augustus brengt Dichter des Vaderlands HAYDN op het podium tijdens Theater Aan Zee. Els Moors en haar ambassadeur Laurence Vielle vertalen Die sieben letzte Worte unseres Erlösers am Kreuze van de Oostenrijkse componist naar zeven hedendaagse gedichten. Guy Van Waas brengt de 18e eeuw binnen in het geheel met de variant op dit stuk op pianoforte. De verenigde talenten van de drie leiden tot een bijzondere herwerking van het meesterwerk.

02 augustus 2018
Oostende

Apéro Poëzie #4 tijdens Theater Aan Zee 2018

Historicus Herman Balthazar nodigt dichter Roel Richelieu Van Londersele uit voor het aperitief. Ann De Bode maakt tekeningen en genomineerde voor de Poëziedebuutprijs Dominique De Groen, leest voor uit eigen werk.

31 juli 2018
Oostende

Apéro Poëzie #3 tijdens Theater Aan Zee 2018

UITVERKOCHT

Cabaretier Wouter Deprez nodigt dichter Christophe Vekeman uit voor het aperitief. Tineke Van Hemeldonck maakt tekeningen en genomineerde voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee, Laurens Ham, leest voor uit eigen werk.

28 juli 2018
Oostende

Apéro Poëzie #2 Tijdens Theater Aan Zee 2018

Actrice Simone Milsdochter nodigt dichter Kira Wuck uit voor het aperitief. Seppe Van den Berghe maakt tekeningen en genomineerde voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee, Joost Decorte, leest voor uit eigen werk.

26 juli 2018 - 31 juli 2018
Oostende

Poetry Happy Hour tijdens TAZ 2018

Net zoals op het Poëzieterras tijdens de Gentse Feesten trakteert een schare jonge dichters, slam poets en performers van Mensen Zeggen Dingen het publiek weer op silent poetry tijdens het poetry happy hour! Dankzij de koptelefoons van Fonkel Silent Disco krijg je een unieke poëzie-ervaring die rechtstreeks in je oren gefluisterd, gescandeerd of gezongen wordt. Zo kan je ongestoord - zelfs op een overvol terras - naar de performende dichter luisteren!

 

26 juli 2018
Oostende

Apéro Poëzie #1 op Theater Aan Zee 2018

Muzikant Erik de Jong, de man achter Spinvis, nodigt dichter Ingmar Heytze uit voor het aperitief. Randall Casaer maakt tekeningen en genomineerde voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee, Vicky Francken, leest voor uit eigen werk.

 

20 juli 2018
Poëziecentrum, Gent

Gentse Feesten 2018: Obsidiaan

Het jonge dichterscollectief Obsidiaan brengt het totaalprogramma Kruispunten met woord en muziek.
Je ruikt de muziek, je voelt de hitte onder de stenen zinderen.
Met teksten van Nele BuystWim Vandeleene en Tania Verhelst. Trompet en elektronica door Jan D'Haene. Gitaar en elektronica door Tom Lauwaerts.

19 juli 2018
Poëziecentrum, Gent

Gentse Feesten 2018: De Lieve Ondeugd

Poëzie met een glimlach: De Lieve Ondeugd wordt door Walter Evenepoel en Ivo van Strijtem in alle toonaarden bezongen. De zanger en de dichter laten muziek en poëzie los in de speeltuin van de liefde. Gevolg: een zinnenprikkelend programma voor minnaars van pittige liedjes en gedichten, schalks en plezierig, vol afwisseling, kleur en ambiance. Het woord, gesproken of gezongen, gedipt in een pikant erotisch sausje. Moraalridders met het kijvende vingertje zijn uiteraard niet welkom.

17 juli 2018
Poëziecentrum, Gent

Gentse Feesten 2018: Mensen Zeggen Dingen Clubshow

Podiumorganisatie Mensen Zeggen Dingen wil poëzie onvermijdelijk maken op de Gentse Feesten. Met Wim Helsen en Herman Brusselmans op de zolder van Poëziecentrum, aangevuld met het beste wat de Vlaamse en Nederlandse podiumliteratuur te bieden heeft, lukt dat aardig. Verwacht je aan spoken word, poëzie, rap en stand-up van het hoogste niveau!

Het platvloerse is een pendant van mijn zeer subtiele metafysische vluchten.

Hugo Claus

Dichten is denken met hart en hoofd.

Rik Torfs

Met mijn gedichten communiceer ik de perikelen van de communicatie.

Mark Insingel - Poëziekrant, 1986

De eeuwigheid zwijgt in alle talen. Alleen de vorm kan een stukje verbruikbare tijdeloosheid veroveren.

Henri-Floris Jespers - Poëziekrant, 1982

De dichter moet alle geijkte begrippen bestrijden.

Willem M. Roggeman - Poëziekrant, 1985

Iedereen heeft natuurlijk gevoelens en ideeën, een dichter is geen speciaal soort veldsalade die op een andere manier gevoelens zou hebben of hikken.

Roger M.J. de Neef - Poëziekrant, 1986

Goede poëzie doet de tijd stollen - Campuskrant KULeuven - 25 mei 2016

Jens Meijen - Jonge Dichter des Vaderlands (België)

Het kunstwerk of gedicht is niet het resultaat van een influistering, eerder een antwoord op het uitblijven daarvan.

Henk van der Waal - Poëziekrant, 2004

De zuivere lyriek is altijd plagiaat, alleen in eigen leven kan men leren het woord te scheiden van het vlees.

Charles Ducal

Je schrijft niet los van de wereld. Mijn uitgangspunt is dat je de schrijftafel splinter na splinter moet afbreken, zodanig dat je alleen nog kan schrijven op de rug van het leven.

Gwij Mandelinck - Poëziekrant, 1986