Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

 

Gouden Poëziemedaille & Poëziesterren

In 2021 werden voor het eerst Poëziesterren uitgereikt voor het Secundair Onderwijs. 
Hier vind je meer informatie!

Dé prijs voor kinderpoëzie in de Lage Landen

Sinds 2014 bekronen Poëziecentrum en CANON Cultuurcel de beste kinderpoëziebundel van de lage landen met de Gouden Poëziemedaille. Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met een Gouden Poëziemedaille en een kinderjury kent vier Poëziesterren toe.

Kinderpoëzie schrijven is een vak apart. Goede kinderpoëzie is gelaagd, technisch sterk en verrassend. Om het genre extra in de kijker te zetten reiken Poëziecentrum en CANON Cultuurcel om de twee jaar de Gouden Poëziemedaille uit aan de beste kinderpoëziebundel. Een vakjury buigt zich over de titels die de voorbije twee jaar in Vlaanderen en Nederland zijn verschenen.

Daarnaast worden ook Poëziesterren uitgereikt via een stemcampagne in het kleuter- en basisonderwijs. De kinderen bekronen per graad de beste gedichten met een Poëziester. 

Prijzen
De winnaar van de Gouden Poëziemedaille wordt vereerd met een lied of een filmpje. Een jonge muzikant of animatiekunstenaar verwerkt een gedicht uit de winnende dichtbundel in het Poëziemedaillelied of een vrolijke animatie. Het gedicht alsook de vier gedichten die bekroond zijn met een Poëziester, worden door een illustrator vormgegeven en op een poster gezet. Elke basisschool in Vlaanderen ontvangt een set posters. De posters zijn ook te koop in Poëziecentrum.

De laureaten winnen geen geldprijs. De focus van het initiatief is gericht op het vergroten van de aandacht voor kinderpoëzie. Alle middelen worden geïnvesteerd in acties om deze doelstelling te realiseren.

 

“Welke volwassene herinnert zich niet regels of hele strofen van gedichten uit haar of zijn jeugd?”

Download hier  al het gratis didactisch materiaal van de voorbije edities van de Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren voor basisonderwijs.

Prijs van de vakjury: de Gouden Poëziemedaille

De juryleden vertegenwoordigen diverse sectoren waar kinderpoëzie aandacht krijgt. De vakjury die de winnende bundel van de editie in 2022 koos, bestond uit volgende leden: Bieke Verlinden (leerkracht basisschool en boekenjuf), Asma Belhadji (leerkracht basisschool), Jamila Channouf (auteur), Kathleen Meersseman (Dienst mediatheken Arteveldehogeschool Gent) en voorzitter Jan Van Coillie (hoogleraar Faculteit Letteren KU Leuven - Campus Brussel). Lees hier het juryverslag van de editie in 2022!

Prijzen van de kinderjury: Poëziesterren

Uiteraard is ook de stem van jonge lezers belangrijk bij het bekronen van kinderpoëzie. Welke gedichten vinden zij goed? Tijdens een klasproject lezen de kinderen per graad vijf gedichten die door de vakjury zijn geselecteerd. De kleuterklassen doen ook mee en zij lezen op een week drie gedichten. Een lesbrief helpt de leerkrachten om de verkiezing in goede banen te leiden. Per graad bekronen de kinderen hun favoriete gedicht met een Poëziester.

Over de afgelopen stemronde (2022) waren zowel de leerlingen als de leerkrachten enorm enthousiast:

Dankzij handige lessuggesties konden leerkrachten hun leerlingen in contact brengen met nieuwe en niet al te evidente poëzie. De kinderen kregen dagelijks een nieuw gedicht te horen, waarna er tijd werd voorzien om erover te discussiëren. Zij waren zeer vereerd dat hun mening van tel was en dat ze mee mochten stemmen als juryleden. Veel leerkrachten waren op hun beurt verrast door het enthousiasme en het inzicht van hun leerlingen. 

Het concept laat toe om de kinderen actief te betrekken bij de poëzie onder de vorm van een leuk dagelijks tussendoortje waar telkens opnieuw naar wordt uitgekeken. Toch neemt het project niet te veel lestijd in beslag en is het makkelijk voor te bereiden. Achteraf worden de posters met de gevarieerde selectie gedichten nog gebruikt om de school ‘talig’ te versieren, waardoor nog af en toe spontaan over poëzie wordt gepraat.

Stem mee met de klas!

Elke klas uit de basisschool in Vlaanderen kan meestemmen voor het mooiste gedicht per graad en zo mee bepalen welke gedicht een Poëziester wint! Per graad zijn er vijf gedichten waaruit de leerlingen kunnen kiezen. De kleuterklassen krijgen drie gedichten om te beoordelen. Deelnemende leerkrachten ontvangen de vijf (of drie) gedichten en een lesbrief met eenvoudige leesmethode via de post begin maart. De stemcampagne voor de vijfde editie vond plaats in de week van van 21 tot en met 25 maart 2022 . Heb je zin om volgende keer (2024) opnieuw deel te nemen aan de Poëziesterren voor basisonderwijs? Laat hier je gegevens achter en wij brengen je vrijblijvend op de hoogte wanneer de inschrijvingen starten. Zo kan je jouw leerlingen als eerste inschrijven!

Als bekroning ontvangt elke klas een poster met het winnende gedicht van de respectieve graad.

Meer weten over de Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren? Lees hier meer.

Poëziesterren secundair onderwijs

In navolging van het succesvolle project Gouden Poëziemedaille & Poëziesterren dat sinds 2014 bestaat, werd in 2021 ook voor de eerste keer een laagdrempelig poëzieproject uitgerold in het secundair onderwijs.
Het educatief traject werd in de scholen opgezet in de week na 21 maart 2021, UNESCO Werelddag van de Poëzie. Hiermee worden jongeren warm gemaakt om kwalitatieve hedendaagse poëzie te lezen en te ervaren. 

Sinds 2014 stemmen leerlingen uit het kleuter- en basisonderwijs om de twee jaar voor hun favoriete kindergedicht. Aan de vier winnende gedichten, een voor elke graad, wordt een Poëziester toegekend. Deze publieksprijs werd in 2021 voor de eerste keer uitgebreid naar de 1e en 2graad van het secundair onderwijs. 

Zo bepalen de leerlingen van de eerste of de tweede graad secundair onderwijs mee welk gedicht een Poëziester wint. 

De gedichten en het ingesproken materiaal worden aan de scholen enkele weken op voorhand bezorgd, waardoor je ook een week vroeger kan stemmen, mocht dat om organisatorische redenen (bv. proefwerken, schoolreizen, ...) in jouw school nodig zijn.

Per graad zijn er vijf gedichten waaruit de leerlingen kunnen kiezen. Ingeschreven scholen ontvangen de gedichten langs digitale weg en ingelezen door een professional, zodat leerkrachten ze zelf in de klas kunnen voorlezen of via een digitaal platform kunnen delen. Tevens wordt er een gedetailleerde lesbrief bijgevoegd zodat leerkrachten vlot aan de slag kunnen met de leerlingen! Elke dag van de stemweek wordt er een gedicht gelezen en besproken. Op het einde van de week bepalen de leerlingen welk gedicht hun favoriet is!
 
Hoe verlopen de Poëziesterren?
Een vakjury maakt een kwalitatieve selectie van recente Nederlandstalige poëzie, die bij reguliere uitgevers is gepubliceerd en die geschikt is voor de jongeren. De jury maakt een brede selectie en laat zich niet beperken door leeftijdsaanduidingen op de bundels. 
 
De jongeren stemmen tijdens een educatief traject voor hun favorieten. Het gedicht dat per graad het meeste stemmen haalt, wordt bekroond met een Poëziester.
 
De winnende gedichten worden vervolgens gevisualiseerd op diverse, aantrekkelijke dragers en fysiek en digitaal verspreid in de scholen in het volgend schooljaar a.h.v. aantrekkelijke posters, didactische verwerking, animatiefilmpjes en een gedrukte uitgave. Door woord en beeld te combineren, hopen we in te spelen op de interesses van jongeren maar ook leerkrachten te ondersteunen die vaak op zoek zijn naar degelijk en concreet materiaal.
 
Alle deelnemende scholen krijgen een gedrukte uitgave toegestuurd in de loop van oktober.
 
 
Meer info via cultuurkuur.be/jongerenpoëzie

De Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren zijn een tweejaarlijks event, afwisselend voor het kleuter- en basisonderwijs en het secundair onderwijs. Een initiatief van Poëziecentrum en CANON Cultuurcel.

Edward van de Vendel: winnaar eerste editie Gouden Poëziemedaille (2014)

“Let the World deze dichtbundel maar zien!” – uit het juryverslag.

De winnaar van de Gouden Poëziemedaille 2014 was Edward van de Vendel met de bundel Ik juich voor jou (Querido, 2013). Een gedicht uit de winnende dichtbundel werd verwerkt in een lied, het Poëziemedaillelied en een clipje. Sander Geudens, student Kleinkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (Artesis Plantijn Hogeschool) zette het gedicht op muziek. CANON Cultuurcel maakte een passend clipje.

Ontdek hier meer over Edward van de Vendel!

Shortlist Gouden Poëziemedaille 2014:
Ted van Lieshout, Wij zijn bijzonder misschien zijn wij een wonder (Leopold, 2012)
Jaap Robben, Als iemand ooit mijn botjes vindt (De Geus, 2012)
Edward van de Vendel, Mijn fijne geluidenboekje (De Eenhoorn, 2013)
Edward van de Vendel, Ik juich voor jou (Querido, 2013)
Bette Westera, Aan de kant, ik ben je oma niet! (Gottmer, 2012)

Bette Westera: winnaar tweede editie van de Gouden Poëziemedaille (2016)

"deze bundel  [verwoordt] in de kern het menselijk zoeken, door de ogen van een kind, maar met de schakeringen en vragen die ook volwassenen aanspreken." - uit het juryverslag.

De winnaar van de Gouden Poëziemedaille 2016 was Bette Westera met de bundel Doodgewoon (Gottmer, 2015). Het gedicht 'ALTIJD OVERAL' uit de winnende dichtbundel werd voor Gedichtendag 2017 verwerkt in een lied door Tom Kestens. Je kan het hier beluisteren.

Lees hier het volledige juryverslag.

Ontdek hier meer over Bette Westera.

Shortlist Gouden Poëziemedaille 2016:
Bette WesteraDoodgewoon (Gottmer, 2015)
Hans en Monique HagenNooit denk ik aan niets (Querido, 2015)
Ted Van LieshoutRond vierkant vierkant rond (Leopold, 2016)

Bette Westera: winnaar derde editie van de Gouden Poëziemedaille (2018)

"In Was de aarde vroeger plat? Vragen die om versjes vragen beantwoordt Bette Westera de levensvragen van een kind met een versje, dat vaak aanleiding geeft tot weer een nieuwe vraag. En Sylvia Weve geeft daaraan in haar illustraties wéér een andere draai. Een gedichtenbundel om eindeloos opnieuw in te verdwalen." (Gottmer)

De winnaar van de Gouden Poëziemedaille 2018 was voor de tweede keer op rij Bette Westera, dit keer met de bundel Was de aarde vroeger plat (Gottmer, 2017). Het gedicht 'Kun je door de tijd reizen' uit de winnende dichtbundel werd verwerkt in een animatiefilmpje door Digital designer Niels DepoorterM.O.T.O. vervolledigde het geheel met muziek en geluid. Benieuwd? Bekijk de video hieronder:

Gouden Poëziemedaille: 'Kun je door de tijd reizen' - Bette Westera from Paukeslag on Vimeo.

Ontdek hier meer over Bette Westera.

Shortlist Gouden Poëziemedaille 2018:
Bette WesteraWas de aarde vroeger plat (Gottmer, 2017)
Robbert-Jan Edward van de Vendel, De Zombietrein en andere stripgedichten (Querido, 2017)
Erik van Os & Elle van LieshoutNiets liever dan jij (Querido, 2016)
Linda VogelesangGewoon een droom (Querido, 2017). 

Edward van de Vendel: winnaar vierde editie van de Gouden Poëziemedaille (2020)

In Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt : gedichten waar je wat aan hebt verwoordt Edward van de Vendel in 25 verrassende gedichten zijn goede raad voor situaties die je ooit eens kunnen overkomen. Met fantasievolle kleurenillustraties van Martijn Van der Linden. 

De winnaar van de Gouden Poëziemedaille 2020 was voor de tweede keer sinds de start van het project Edward van de Vendel, dit keer met de bundel Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt : gedichten waar je wat aan hebt (Querido, 2019).

Ontdek hier meer over Edward van de Vendel!

Rian Visser: winnaar vijfde editie Gouden Poëziemedaille (2022)

"Beklijvende beeldspraak en fascinerende personificaties” – uit het juryverslag van de editie in 2022.

De winnaar van de Gouden Poëziemedaille 2022 was Rian Visser met de bundel Alle wensen van de wereld (Uitgeverij Leopold, 2021). Zij wordt vereerd met een Gouden Poëziemedaillelied en een videoclip. Eén gedicht van Rian Visser, ‘Werelden’, uit haar winnende bundel werd op muziek gezet en kreeg een unieke videoclip. Niemand minder dan Stoomboot (Niels Boutsen) maakte het Gouden Poëziemedaillelied en regisseur Thijs De Block maakte er een clip bij. Zo blijft kinderpoëzie onder de aandacht, op school en daarbuiten.

Ontdek hier meer over Rian Visser!

Beluister het Gouden Poëziemedaillelied en bekijk de clip hier:

 

Shortlist Gouden Poëziemedaille 2022:

Rian Visser, Alle wensen van de wereld (Uitgeverij Leopold, 2021)

Suzanne Weterings, Een krekel in mijn slaapzak (Uitgeverij Querido, 2021)

Milja Praagman, Magneetje (Uitgeverij Leopold, 2021)

Poëziesterren: winnaars eerste editie 2014

Tijdens een klasproject lazen de kinderen per graad vijf gedichten die door de vakjury werden geselecteerd. Per graad bekroonden de kinderen hun favoriete gedicht met een Poëziester. Maar liefst 2203 jonge lezers stemden mee!

1e graad: gedicht 'Bakker' van Erik van Os & Elle van Lieshout
Uit: Ik weet wat ik worden wil, Gottmer

2e graad: gedicht 'Gele dingendag' van Diet Groothuis
Uit:  Waar ik ben, De Eenhoorn
Klik hier voor een filmpje met Diet Groothuis gemaakt door VTMKZOOM

3e graad: gedicht 'Joris Jan Bas' van Ted van Lieshout
Uit: Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder, Uitgeverij Leopold

Bekroning: poster per Poëziester, fraai vormgegeven door illustrator Pieter Van Eenoge.
Oplage: 9000 ex. Elke lagere school in Vlaanderen ontving een gratis poster.

Poëziesterren: winnaars tweede editie 2016

Tijdens een klasproject lazen de kinderen per graad vijf gedichten (drie voor de kleuterklassen) die door de vakjury werden geselecteerd. Per graad bekroonden de kinderen hun favoriete gedicht met een Poëziester. Meer dan 8000 jonge lezers stemden mee!

Kleuters: ‘Ben je blij?’ van Geert De Kockere
uit: Samen over een muurtje, Uitgeverij De Eenhoorn                                     

1e graad: ‘Monsters’ van Geert De Kockere
uit: Samen over een muurtje, Uitgeverij De Eenhoorn                                                   

2e graad: ‘Anders' van Joke van Leeuwen
uit: Mooi boek, Querido                                                                       

3e graad: ‘Altijd overal’ van Bette Westera
uit: Doodgewoon, Gottmer     

Bekroning: poster per Poëziester, fraai vormgegeven door Mattias De Leeuw.

Poëziesterren: winnaars derde editie 2018

Tijdens een klasproject lazen de kinderen per graad vijf gedichten (drie voor de kleuterklassen) die door de vakjury werden geselecteerd. Per graad bekroonden de kinderen hun favoriete gedicht met een Poëziester. In 2018 stemden meer dan 32.000 jonge lezers mee!

Kleuters: ‘Panda’ van Bette Westera
uit: App, beer, zebra, Gottmer                                     

1e graad: ‘Zusje’ van Floortje De Backer
uit: Verloren sokken en andere problemen, Uitgeverij Vrijdag                                                   

2graad: ‘Wat was er eerder, de kip of het ei' van Bette Westera
uit: Was de aarde vroeger plat? Gottmer                                                                 

3e graad: ‘De zee is een schilder’ van Edward van de Vendel
uit: De zombietrein en andere stripgedichten, Querido 

Bekroning: poster per Poëziester, fraai vormgegeven door Fatinha Ramos

Poëziesterren: winnaars vierde editie 2020

Tijdens een klasproject lazen de kinderen per graad vijf gedichten (drie voor de kleuterklassen) die door de vakjury werden geselecteerd. Per graad bekroonden de kinderen hun favoriete gedicht met een Poëziester.

Kleuters: ‘Wie deed dat’ van Erik van Os
uit: Haren vol banaan, Rubinstein                   

1e graad: ‘Appel’ van Joke Van Leeuwen
uit: Hee daar mijn twee voetenQuerido                               

2graad: ‘De bende van a en e' van Kasper Peters
uit:  Vogelzwemvliegvis , Passage                                                    

3e graad: ‘Wat je moet doen als je je zorgen maakt over je beste vriend of vriendin' van Edward van de Vendel
uit: Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt, Querido      

Bekroning: poster per Poëziester, fraai vormgegeven door Heike Sofia Villavicencio Rammeloo.

Poëziesterren: winnaars vijfde editie 2022

Tijdens een klasproject lazen de kinderen per graad vijf gedichten (drie gedichten voor de kleuterklassen) die door de vakjury werden geselecteerd. Per graad bekroonden de kinderen hun favoriete gedicht met een Poëziester.

Kleuters: ‘Muziekjes’ van Stijn De Paepe
uit: Het lijkt wel een feestje, Uitgeverij Lannoo, 2020          

Download de poster bij het gedicht van Stijn De Paepe of lees de lestips voor kleuters door.

1e graad: ‘Gekke sprookjes’ van Ine De Volder
uit: De taart op de kers, Uitgeverij Clavis, 2021        

Download de poster bij het gedicht van Ine De Volder of lees de lestips voor de eerste graad door.            

2graad: ‘Mezelf' van Rian Visser
uit: Alle wensen van de wereld, Uitgeverij Leopold, 2021        

Download de poster bij het gedicht van Rian Visser of lees de lestips voor de tweede graad door.                                   

3e graad: ‘Heimwee' van Rian Visser
uit: Alle wensen van de wereld, Uitgeverij Leopold, 2021     

Download de poster bij het gedicht van Rian Visser of lees de lestips voor de derde graad door.

Bekroning: poster per Poëziester, fraai vormgegeven door Lotte Van De Walle.

Bekijk hier de filmpjes bij de vier winnende gedichten. Ze werden gemaakt door Jess De Gruyter.