Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

 • Gouden Poëziemedaille & Poëziesterren

  In 2021 werden voor het eerst Poëziesterren uitgereikt voor het Secundair Onderwijs. 
  Hier vind je meer informatie!

  Dé prijs voor kinderpoëzie in de Lage Landen

  Sinds 2014 bekronen Poëziecentrum en CANON Cultuurcel de beste kinderpoëziebundel van de lage landen met de Gouden Poëziemedaille. Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met een Gouden Poëziemedaille en een kinderjury kent vier Poëziesterren toe.

  Kinderpoëzie schrijven is een vak apart. Goede kinderpoëzie is gelaagd, technisch sterk en verrassend. Om het genre extra in de kijker te zetten reiken Poëziecentrum en CANON Cultuurcel om de twee jaar de Gouden Poëziemedaille uit aan de beste kinderpoëziebundel. Een vakjury buigt zich over de titels die de voorbije twee jaar in Vlaanderen en Nederland zijn verschenen.

  Daarnaast worden ook Poëziesterren uitgereikt via een stemcampagne in het kleuter- en basisonderwijs. De kinderen bekronen per graad de beste gedichten met een Poëziester. 

Schrijf je school in en stem mee voor de Poëziesterren 2023!

De Poëziesterren zijn een publieksprijs, waarbij leerlingen uit de eerste en tweede graad van het middelbaar onderwijs hun favoriete gedichten kiezen.  
Ben je leerkracht op een Vlaamse secundaire school en wil je je leerlingen dit schooljaar mee deze publieksprijs laten uitreiken? Laat ze tijdens de week van 20 tot en met 24 maart 2023 meestemmen voor het mooiste gedicht van de afgelopen twee jaar en bepaal zo mee welk gedicht een Poëziester wint. 

 

Beeldspraak - aflevering 15: Rian Visser - Alle wensen van de wereld

'Beeldspraak' is de podcast van Poëziecentrum. In deze maandelijkse reeks praat een kenner/liefhebber met een dichter over zijn/haar nieuwe dichtbundel. In deze aflevering praat Frauke Pauwels met de Nederlandse dichter Rian Visser naar aanleiding van haar bekroning met de Gouden Poëziemedaille voor de bundel kinderpoëzie Alle wensen van de wereld (Leopold, 2021). Rian Visser werd ook bekroond met twee poëziesterren voor de gedichten 'Mezelf' en 'heimwee.

 

Winnaar Gouden Poëziemedaille 2022 en winnaars Poëziesterren 2022 zijn bekend!

Rian Visser wint de Gouden Poëziemedaille 2022 met haar bundel Alle wensen van de wereld (Uitgeverij Leopold, 2021).

Stijn De Paepe wint met zijn gedicht ‘Muziekjes’ de Poëziester voor het kleuteronderwijs. De Poëziester voor de eerste graad van het basisonderwijs gaat naar het gedicht ‘Gekke sprookjes’ van Ine De Volder. Rian Visser wint met haar gedicht ‘Mezelf’ de Poëziester voor de tweede graad van het basisonderwijs en de leerlingen van de derde graad basisonderwijs bekroonden Vissers’ gedicht ‘Heimwee’ met de Poëziester voor de derde graad.

 

De digitale stemweek voor de Poëziesterren 2022 gaat van start!

Sinds 2014 bekronen Poëziecentrum en CANON Cultuurcel (Departement Onderwijs en Vorming) de beste kinderpoëziebundel van de lage landen met de Gouden Poëziemedaille. Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met een Gouden Poëziemedaille en leerlingen uit het basisonderwijs kennen vier Poëziesterren toe. Voor het kleuteronderwijs maakte een professionele jury een voorselectie van drie gedichten. Voor het lager onderwijs selecteerde de jury vijf gedichten per graad. Alle gedichten zijn in de voorbije twee jaar verschenen. Aan deze gedichten mogen de leerlingen dan zelf poëziesterren toekennen. De poëziesterren zijn de belangrijkste kinderen- en jongerenpublieksprijs voor poëzie.

Schrijf je in voor de Poëziesterren 2022!

De Poëziesterren zijn een publieksprijs, waarbij leerlingen uit de kleuter- en lagere school per graad hun favoriete gedicht kiezen. Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met de Gouden Poëziemedaille. De Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren zijn een tweejaarlijks event.

 

collage_def.jpg

mister melvin

Poëziesterposters te koop in onze shop

De Poëziesterren gaan dit jaar voor de eerste graad van het secundair onderwijs naar Babs Gons voor het gedicht 'Precies goed' (Hardop. Spoken word in Nederland, Altas/Contact 2020) en voor de tweede graad van het secundair onderwijs naar Paul Demets voor het gedicht 'Prikkels' (De aangelanden, Poëziecentrum 2020).

Babs Gons en Paul Demets, winnaars van de eerste Poëziesterren in het secundair onderwijs, feestelijk in de bloemetjes gezet

In maart dit jaar bekronen jongeren van de eerste en tweede graad secundair onderwijs gedichten van Babs Gons en Paul Demets met Poëziesterren. Met hun gedichten ‘Precies goed’ en ‘Prikkels’ wisten ze de leerlingen helemaal te overtuigen. Poëziecentrum en CANON Cultuurcel zetten de twee dichters nu in de bloemetjes. 

 

Babs Gons en Paul Demets winnen de eerste Poëziesterren secundair onderwijs

Meer dan 25.000 leerlingen uit de eerste en tweede graad schreven zich in voor deze eerste editie van de Poëziesterren secundair onderwijs! Na een stemtraject in de klas kozen de leerlingen van de eerste graad 'Precies goed' van Babs Gons uit als beste gedicht van de afgelopen twee jaar. In de tweede graad bekroonden de jongeren het gedicht 'Prikkels' van Paul Demets met een Poëziester.

18 maart 2021
online

Aanvraag lesmap Edward van de Vendel: Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

Gratis lestips bij Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van de Vendel, winnaar van de Gouden Poëziemedaille 2020

21 maart is Wereldpoëziedag en dus het ideale moment om poëzie extra in de kijker te zetten. Op school bijvoorbeeld!
Naar aanleiding van deze hoogdag bieden Poëziecentrum en CANON Cultuurcel een lesmap aan bij de bundel Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van de Vendel (Querido). Bieke Verlinden, leerkracht in de eerste graad lager onderwijs en Boekenjuf van Basisschool De Stip, maakte nieuw lesmateriaal bij gedichten uit deze bundel die vorig jaar de Gouden Poëziemedaille won. Dit lesmateriaal is bedoeld voor leerkrachten lager onderwijs die graag met de poëzie van Edward van de Vendel aan de slag willen gaan. In de lesbundel vind je creatieve denk- en doe-opdrachten terug, telkens gelinkt aan een gedicht uit de bundel. Per graad vind je andere opdrachten terug, aangepast aan het niveau van de leerlingen.
De map is prachtig vormgegeven en geïllustreerd door Heike Sofia Villavicencio Rammeloo.

 

Poëziesterren secundair onderwijs

In navolging van het succesvolle project Gouden Poëziemedaille & Poëziesterren dat sinds 2014 bestaat, wordt ook een laagdrempelig poëzieproject uitgerold in het secundair onderwijs.
Het educatief traject wordt in de scholen opgezet in de week na 21 maart 2021, UNESCO Werelddag van de Poëzie. Hiermee worden jongeren warm gemaakt om kwalitatieve hedendaagse poëzie te lezen en te ervaren.