Winnaar Gouden Poëziemedaille 2022 en winnaars Poëziesterren 2022 zijn bekend!

Rian Visser wint de Gouden Poëziemedaille 2022 met haar bundel Alle wensen van de wereld (Uitgeverij Leopold, 2021).

Stijn De Paepe wint met zijn gedicht ‘Muziekjes’ de Poëziester voor het kleuteronderwijs. De Poëziester voor de eerste graad van het basisonderwijs gaat naar het gedicht ‘Gekke sprookjes’ van Ine De Volder. Rian Visser wint met haar gedicht ‘Mezelf’ de Poëziester voor de tweede graad van het basisonderwijs en de leerlingen van de derde graad basisonderwijs bekroonden Vissers’ gedicht ‘Heimwee’ met de Poëziester voor de derde graad.

 Winnaar Gouden Poëziemedaille 2022

Rian Visser wint de Gouden Poëziemedaille 2022 met haar bundel Alle wensen van de wereld  (Uitgeverij Leopold, 2021). Dat werd op 1 juni 2022 bekend gemaakt tijdens de online prijsuitreiking tijdens het Netwerk Lezen op School. Gastvrouw Maud Vanhauwaert overhandigde Rian Visser de Gouden Poëziemedaille 2022.

Zij wordt vereerd met een Gouden Poëziemedaillelied en een videoclip. Eén gedicht van Rian Visser, ‘Werelden’, uit haar winnende bundel werd op muziek gezet en kreeg een unieke videoclip. Niemand minder dan Stoomboot (Niels Boutsen) maakte het Gouden Poëziemedaillelied en regisseur Thijs De Block maakte er een clip bij. Zo blijft kinderpoëzie onder de aandacht, op school en daarbuiten.

Beluister het lied en bekijk de clip hier! De liedjes en video’s van de vorige edities zijn hier te bekijken.

Bovendien kun je de lesmap vanaf 1 september 2022 downloaden via Cultuurkuur Zo kun je gericht met de winnende bundel, Alle wensen van de wereld, in de klas aan de slag gaan.

Rian Visser (°1966) is grafisch ontwerper en schrijfster van kinderboeken. Ze schrijft al meer dan 20 jaar kinderboeken en -poëziebundels. Vroeger schreef ze ook boekjes voor Sesamstraat en in het programma werden ook geregeld fragmenten uit haar boekenreeks Appie en opa voorgelezen. In 2013 ontving ze de Alfabetiseringsprijs voor haar project Raadgedicht. Daarvoor schrijft ze gedichten waar telkens een woord weggelaten wordt, dat de lezer dan zelf kan invullen. De kinderboeken van Rian Visser zijn grappig en spannend en passen heel goed binnen de leefwereld van kinderen. Ook lezers met een lager AVI-niveau of beginnende lezers geven aan dat ze erg van Rian Vissers’ boeken genieten.

Haar bundel, Alle wensen van de wereld(UitgeverijLeopold, 2021), is een bundel voor jong en oud over de kleine en grote, mooie en moeilijke dingen van het leven. Met deze bundel heeft Rian Visser de Gouden Poëziemedaille 2022 gewonnen.

Twee gedichten uit deze bundel werden ook nog eens bekroond met een Poëziester. Met haar gedicht ‘Mezelf’ won ze de Poëziester voor de tweede graad van het basisonderwijs. Haar gedicht ‘Heimwee’ won de Poëziester voor de derde graad van het basisonderwijs.

Achtergrond Gouden Poëziemedaille 2022

Sinds 2014 bekronen Poëziecentrum en CANON Cultuurcel (Departement Onderwijs en Vorming) de beste kinderpoëziebundel van de Lage Landen met de Gouden Poëziemedaille.

De vakjury die de winnende bundel van deze vijfde editie koos, bestond dit jaar uit volgende leden: Bieke Verlinden (leerkracht basisschool en boekenjuf), Asma Belhadji (leerkracht basisschool), Jamila Channouf (auteur), Kathleen Meersseman (Dienst mediatheken Arteveldehogeschool Gent) en voorzitter Jan Van Coillie (hoogleraar Faculteit Letteren KU Leuven - Campus Brussel). Hier kun je het juryverslag nalezen.

Op de UNESCO Werelddag van de Poëzie (21 maart) maakten CANON Cultuurcel en Poëziecentrum de drie genomineerden voor deze prijs bekend:

Maak hier kennis met de twee andere genomineerden voor de Gouden Poëziemedaille 2022:

Milja Praagman (°1971) werd geboren in Amsterdam en studeerde grafisch ontwerp aan de Akademie voor Beeldende Kunsten in Breda. Ze is een Nederlandse illustrator en schrijver van kinderboeken. In het begin van haar carrière werkte ze voornamelijk voor kranten en tijdschriften, waaronder Okki en Bobo, twee kinder-/jeugdtijdschriften. Later werkte ze ook voor Taptoe en Sesamstraat. Door het illustreren en vooral door het verzinnen in opdracht voor Okki e.a. ontstonden er ook veel nieuwe ideeën voor ‘eigen’ verhalen.

In 2005 debuteerde ze met Meneer Po, een verhalend prentenboek waar ze meteen veel positieve respons op kreeg. Sindsdien schreef en illustreerde ze tal van prentenboeken, die in meer dan 10 talen vertaald zijn. In 2017 won ze een Zilveren Penseel voor haar prentenboek Omdat ik je zo graag zie. Voor de Kinderboekenweek 2018 mocht ze het prentenboek Kom erbij maken. Praagmans boeken worden omschreven als boeken waarin “kleine mensen en dieren hun eigen gang gaan”, “stoer en met een subtiel gevoel voor humor, waarmee ze ook de voorlezende ouder aanspreekt.” Haar bundel Magneetje(Uitgeverij Leopold, 2021) werd genomineerd voor de Gouden Poëziemedaille 2022.Magneetje zit vol verbeelding en raakt jong en oud. Praagman schreef niet alleen de tekst, maar maakte ook de knappe illustraties.

Suzanne Weterings (°1975) is ecoloog van opleiding en dat wordt meteen duidelijk in haar debuutbundel die in 2021 verscheen. Haar genomineerde bundel, Een krekel in mijn slaapzak (Uitgeverij Querido, 2021), is een ontdekkingstocht door de natuur: de bundel zit boordevol zintuiglijke beschrijvingen van fauna en flora die tot ieders verbeelding spreken.

Als kind schreef ze al gedichten over de natuur, maar haar droom om haar versjes te publiceren komt pas nu, na 30 jaar, uit. In een interview met Friesch Dagblad vertelt Weterings over haar inspiratie voor de bundel. Ze vindt dat kinderen te veel binnen zitten en wil hen inspireren om meer op verkenning te gaan in de natuur, omdat die zo mooi is als je er aandachtig genoeg naar kijkt. Vooral de typische kinderwaarnemingen springen er uit in haar bundel. De illustraties in de bundel zijn van illustrator en beeldend kunstenaar Annette Fienieg. Haar debuutbundel Een krekel in mijn slaapzak werd genomineerd voor de Gouden Poëziemedaille 2022.

Winnaars Poëziesterren 2022

De drie winnaars van de Poëziesterren zijn: Stijn De Paepe (kleuteronderwijs), Ine De Volder (eerste graad basisonderwijs) en Rian Visser (tweede en derde graad basisonderwijs).

In totaal stemden 105.000 leerlingen uit 6.034 verschillende klassen basisonderwijs tijdens de stemweek (21-25 maart) mee op hun favoriete gedicht. Zij kozen hun lievelingsgedicht uit de vijf geselecteerde gedichten per graad en bekronen dat gedicht met een Poëziester. Voor het kleuteronderwijs bestond de voorselectie uit drie gedichten. De Poëziesterren zijn de belangrijkste kinderen- en jongerenpublieksprijs voor poëzie. Gastvrouw Maud Vanhauwaert maakte dit nieuws op 1 juni 2022 tijdens het Netwerk Lezen op School bekend.

Deze gedichten wonnen een Poëziester voor basisonderwijs in 2022:

Maak hier uitgebreid kennis met de winnaars van de Poëziesterren 2022:

Stijn De Paepe wint met zijn gedicht ‘Muziekjes’ de Poëziester voor het kleuteronderwijs. Het gedicht verscheen in de bundel Het lijkt wel een feestje (Uitgeverij Lannoo, 2020). Stijn De Paepe was sinds 2016 actief als gelegenheidsdichter in De Morgen. Hij omschreef zichzelf als “een moderne rederijker”. Vanaf 2018 verschenen zijn gedichten die hij voor ‘Dagvers’ in De Morgen schreef ook in boekvorm. In 2020 verzamelde hij 150 gedichten voor kinderen in de bundel Het lijkt wel een feestje. Stijn De Paepe overleed begin 2022 aan de gevolgen van kanker.

Ine De Volder wint met haar gedicht ‘Gekke sprookjes’ de Poëziester voor de eerste graad van het basisonderwijs. Het gedicht verscheen in de bundel De taart op de kers (Uitgeverij Clavis, 2021). Deze bundel is de eerste kinderpoëziebundel van Ine De Volder. Ze werkte eerder al mee aan een kleutermagazine en maakte enkele educatieve uitgaven voor het onderwijs. Als zorgjuf in het kleuteronderwijs is ze goed vertrouwd met de leefwereld van de kinderen. Ze omschrijft zichzelf als een creatieve duizendpoot met wilde dromen.

Rian Visser wint met haar gedicht 'Mezelf' de Poëzister voor de tweede graad van het basisonderwijs en met haar gedicht 'Heimwee' wint zij de Poëziester voor de derde graad van het basisonderwijs. Beide gedichten verschenen in de bundel Alle wensen van de wereld (Uitgeverij Leopold, 2021). Rian Visser is grafisch ontwerper en schrijfster van kinderboeken. Ze schrijft al meer dan 20 jaar zelf kinderboeken en -poëziebundels. Haar bundel, Alle wensen van de wereld (UitgeverijLeopold, 2021), is een bundel voor jong en oud over de kleine en grote, mooie en moeilijke dingen van het leven.

Deze vier winnende gedichten werden door Lotte Van De Walle geïllustreerd en tot prachtige, kleurrijke posters bewerkt! De lestips bij de vier winnende gedichten zijn vanaf 1 september 2022 beschikbaar via Cultuurkuur. Daarnaast bezorgen we alle scholen waarvan kinderen hun stem uitbrachten eind juni een pakket met de posters.
Je kunt het didactisch materiaal van de voorbije edities steeds bekijken op www.cultuurkuur.be/kinderpoezie.

Bekijk hier de filmpjes bij de vier winnende gedichten. Ze werden gemaakt door Jess De Gruyter.

Hoe gingen de Poëziesterren 2022 in zijn werk?

Leerkrachten konden de geselecteerde gedichten zelf afdrukken en voorlezen om zo met hun klas tijdens de week van 21-25 maart 2022 de Poëziesterren uit te reiken. Op Cultuurkuur was een uitgebreide lesbrief vol praktische tips terug te vinden. Bovendien sprak Pommelien Thijs alle gedichten in, zodat de gedichten ook op video konden worden bekeken.

Met dit educatief traject willen we kinderen warm maken om kwalitatieve hedendaagse poëzie te lezen en te ervaren. Poëziesterren en de Gouden Poëziemedaille is een project van Poëziecentrum en CANON Cultuurcel.

Heb je de online prijsuitreiking van de Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren gemist? Bekijk dan binnenkort de aftermovie via de kanalen van Poëziecentrum en Cultuurkuur. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief van Cultuurkuur en de nieuwsbrief van Poëziecentrum om de video niet te missen!

Oproep Poëziesterren 2024

Heb je zin om volgende keer (2024) opnieuw deel te nemen aan de Poëziesterren voor basisonderwijs? Laat hier je gegevens achter en wij brengen je vrijblijvend op de hoogte wanneer de inschrijvingen starten. Zo kan je jouw leerlingen als eerste inschrijven!