Genomineerden Poëziedebuutprijs 2023 bekend!

Laura Broekhuysen (Wij capabelen), Astrid Haerens (Oerhert) en Emma Van Hooff (Placebomens) werden genomineerd voor de Poëziedebuutprijs 2023.

Voor de zevende keer op rij reiken Poëziecentrum en deAuteurs de Poëziedebuutprijs uit. Dit is de prijs voor het beste poëziedebuut verschenen tijdens het voorgaande jaar. De winnaar ontvangt 1500 euro. Alle Vlaamse en Nederlandse poëziedebuten, uitgegeven bij een reguliere uitgeverij in de periode van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022 komen in aanmerking voor deze prijs.

Bekijk hier het volledige reglement

De jury leest alle poëziedebuten door en kiest gezamenlijk de drie genomineerden voor deze prijs. Dit jaar bestond de jury uit: Cathérine De Kock (juryvoorzitter, journaliste bij De Standaard), Sylvie Marie (dichteres en schrijfdocente),  en Lut Missinne (hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde).

De jury selecteerde drie dichters omwille van hun bijzonder poëziedebuut in 2022 (in alfabetische volgorde):

Lees hier het volledige juryverslag

MAAK KENNIS MET DE GENOMINEERDEN

Maak kennis met de genomineerden (in alfabetische volgorde):

Laura Broekhuysen - Wij capabelen 
Laura is viooldocente en auteur van proza en poëzie. Haar debuutroman Twee linkerlaarzen verscheen in 2008 bij Querido. In 2011 volgde Hellend vlak, een roman gesitueerd in de IJslandse Westfjorden. Over haar integratie op IJsland schreef Laura de boeken Winter-IJsland, mijn eerste jaar in een verlaten fjord en Flessenpost uit Reykjavik.

Bekijk hieronder de video waarin Laura Broekhuysen een fragment uit Wij capabelen voorleest. 

Astrid Haerens - Oerhert
Astrid schrijft proza en poëzie en werkt als schrijfdocente en docente literaire analyse. In september 2017 verscheen haar debuutroman Stadspanters (Uitgeverij Polis). Ander werk publiceerde ze onder meer in Revisor, De Gids, Het liegend konijn, de Poëziekrant, DW B, deBuren, De Standaard, Deus ex Machina en Hard//Hoofd. Astrid is Letterzetter (stadsdichter) van Kortrijk tot 2024.


In onderstaande video leest Astrid Haerens een fragment voor uit Oerhert.

Emma van Hooff - Placebomens
Emma is dichter en schrijver. In 2021 studeerde ze af aan de Schrijversvakschool in de vakken poëzie en toneel. Ze publiceerde gedichten in onder meer Het Hollands Maandblad, Kluger Hans, Ooteoote, Papieren Helden, de Revisor en Tijdschrift Terras en betrad meermaals het podium. 

Bekijk hieronder de video waarin Emma Van Hooff voorleest uit Placebomens.

DE POËZIEDEBUUTPRIJS LEEFT

Maak je graag uitgebreider kennis met de drie genomineerde debutanten? Kom dan zeker naar Theater Aan Zee. Tijdens Apéro Poëzie, het poëzieprogramma op TAZ, zijn de drie debutanten te gast om voor te lezen uit hun eigen werk. Op maandag 31/07 om 11u maak je kennis met Emma Van Hooff, op woensdag 02/08 om 18u is Astrid Haerens te gast. Op vrijdag 04/08 om 11u sluiten we Apéro Poëzie af met Hans Depelchin die de bundel van Laura Broekhuysen voorstelt. Laura kan zelf niet aanwezig zijn, aangezien ze in Ijsland verblijft. 

Apéro Poëzie gaat telkens door in Brasserie Du Parc. (Marie-Joséplein 3, 8400 Oostende, België). Tickets zijn vanaf 3 juli beschikbaar voor 10 euro.

Wie de bundels graag volledig ontdekt, kan ze aankopen via de webshop van Poëziecentrum.

Op zaterdag 19 augustus 2022 maken Poëziecentrum en deAuteurs de winnaar van de Poëziedebuutprijs 2023 bekend in De Standaard der Letteren en via de eigen kanalen. De winnaar ontvangt een geldprijs van 1500 euro. Hiermee willen Poëziecentrum en deAuteurs beginnende auteurs een duwtje in de rug geven. Dorien de Wit mocht vorig jaar de Poëziedebuutprijs in ontvangst nemen voor haar bundel eindig de dag nooit met een vraag. Nog even geduld en we kennen haar opvolger!

Gerelateerd project: Poëziedebuutprijs