Dorien de Wit wint de Poëziedebuutprijs 2022!

Dorien de Wit is met haar bundel eindig de dag nooit met een vraag (De Arbeiderspers, 2021) de kersverse laureaat van de zesde Poëziedebuutprijs, een initiatief van Poëziecentrum en deAuteurs. Dat nieuws wordt op zaterdag 20 augustus bekendgemaakt in De Standaard der Letteren en via alle kanalen van Poëziecentrum.

De jury selecteerde nog twee andere dichters omwille van hun bijzonder poëziedebuut in 2021 (in alfabetische volgorde): Babs Gons met haar bundel Doe het toch maar (Atlas Contact, 2021) en Sarah Michaux met haar debuut Onder wolken (Uitgeverij P, 2021).

We zetten de winnaar van de Poëziedebuutprijs 2022 in de kijker met een professioneel videoportret, geproduceerd door Cameltown. Dat kan je hier bekijken.

Dorien de Wit las eerder al een stukje voor uit haar debuutbundel. Dat fragment kun je hier bekijken.

Wie de bundels graag volledig ontdekt, kan ze aankopen via de webshop van Poëziecentrum.

De drie genomineerden waren onlangs ook te gast tijdens Apero Poëzie op Theater Aan Zee. Daar lazen ze voor uit eigen werk. Herbekijk hier alle foto's!

 

De jury over eindig de dag nooit met een vraag  (De Arbeiderspers, 2021)

Dorien de Wit (Den Bosch, 1980) is naast dichter-schrijver ook beeldend kunstenaar. Ze maakt ook korte films en ontwerpt (audio)wandelingen. Ze publiceerde in tijdschriften als Hollands Maandblad, De Revisor, Het Liegend Konijn en Mister Motley. Haar debuutbundel eindig de dag nooit met een vraag werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs en De Grote Poëzieprijs (longlist).

Uit het juryverslag: “Als een ervaren waarnemingskunstenaar beweegt ze zich in haar debuutbundel eindig de dag nooit met een vraag traag en gecoördineerd door de wereld. Niet gehinderd door grenzen of afstand verbeeldt ze zich de details die ons overstijgen, van microkosmos tot macrokosmos. Hoe ze erin slaagt om van die omvangrijke chaos een bijzonder evenwichtige en subtiele bundel te maken, dwingt ontzag af. Ze maakt een mentale en fysieke trektocht, laat de lezer telkens op nieuwe manieren lezen en dus kijken, speelt met tegenstellingen en emotionaliteit, biedt houvast met motieven. Dorien de Wit laat ons voelen hoe bang we zijn voor verandering en hoe onmachtig om vast te houden aan wat bestaat, maar dicht ons tegelijk geruststellend toe: ‘Ik sta hier als verklaring / van de schaduw op de grond’. Het is goed zo. Het is geweldig en het is de laureaat van de Poëziedebuutprijs 2022.”

Dit jaar bestond de jury uit: Sarah Vankersschaever (juryvoorzitter, redactrice bij De Standaard), Hans Vandevoorde (professor Nederlandstalige literatuur aan VUB), Daan Borloo (auteur en dramaturg bij Compagnie Cecilia) en Lies Van Gasse (dichter en kunstenaar).

Het volledige juryverslag lees je hier.

Over de genomineerden (in alfabetische volgorde)

Babs Gons (Amsterdam, 1971) is spoken word-artiest, schrijver en host. In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in 2019 verscheen Hardop, een door haar samengestelde bundel met het werk van achttien Nederlandse spoken word-dichters. Ze debuteerde in mei 2021 met Doe het toch maar. Babs Gons schrijft ook verhalen en artikelen en is columnist voor onder andere Het Parool. Bekijk de video waarin ze een fragment uit Doe het toch maar voorleest.

Sarah Michaux (Leuven, 1986) is dichter, filosoof en ICT’er. Ze heeft een passie voor poëzie (en roomijs). Haar gedichten werden gepubliceerd in onder meer Gierik/NVT en Oikos. In 2021 verscheen haar debuut Onder wolken. Ze zoekt in haar werk naar een schittering die een fundamentele leegte kan verlichten. In deze video leest Sarah Michaux een fragment voor uit Onder wolken.

Over de prijs

Voor het zesde jaar op rij reiken Poëziecentrum en deAuteurs de Poëziedebuutprijs uit. Dit is de prijs voor het beste poëziedebuut verschenen tijdens het voorgaande jaar. De winnaar ontvangt 1500 euro. Alle Vlaamse en Nederlandse poëziedebuten, uitgegeven bij een reguliere uitgeverij in de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021 komen in aanmerking voor de Poëziedebuutprijs 2022. Met de prijs willen Poëziecentrum en deAuteurs jonge dichters een duwtje in de rug geven.

Het volledige reglement van de Poëziedebuutprijs 2022 kun je hier terugvinden.

De jury motiveert haar beslissing in een juryverslag dat wordt vrijgegeven bij de bekendmaking van de laureaat.

Eerdere winnaars van de Poëziedebuutprijs zijn: Idwer de la Parra (2017), Simone Atangana Bekono (2018), Radna Fabias (2019), Iduna Paalman (2020) en J.V. Neylen (2021).

 

Gerelateerd project: Poëziedebuutprijs