Poëziesterren secundair onderwijs

Een laagdrempelig poëzieproject voor de eerste en de tweede graad secundair onderwijs

In navolging van het succesvolle project Gouden Poëziemedaille & Poëziesterren voor kleuter- en basisonderwijs dat sinds 2014 bestaat, werd in 2021 ook voor de eerste keer een laagdrempelig poëzieproject uitgerold voor de eerst twee graden van het secundair onderwijs. Per graad beslissen de leerlingen welk gedicht een Poëziester wint. In 2023 vond de tweede editie plaats van Poëziesterren secundair onderwijs.

Stemtraject

Een vakjury maakt een kwalitatieve selectie van recente Nederlandstalige poëzie, die bij reguliere uitgevers is gepubliceerd en die geschikt is voor de jongeren. De jury maakt een brede selectie en laat zich niet beperken door leeftijdsaanduidingen op de bundels. 
 
De jongeren stemmen tijdens een educatief traject voor hun favorieten. Het gedicht dat per graad het meeste stemmen haalt, wordt bekroond met een Poëziester.

Per graad zijn er vijf gedichten waaruit de leerlingen kunnen kiezen. Ingeschreven scholen ontvangen de gedichten langs digitale weg en ingelezen door een professional, zodat leerkrachten ze zelf in de klas kunnen voorlezen of via een digitaal platform kunnen delen. Tevens wordt er een gedetailleerde lesbrief bijgevoegd zodat leerkrachten vlot aan de slag kunnen met de leerlingen! Elke dag van de stemweek wordt er een gedicht gelezen en besproken. Op het einde van de week bepalen de leerlingen welk gedicht hun favoriet is

Prijzen

De winnende gedichten worden vervolgens gevisualiseerd op diverse, aantrekkelijke dragers en fysiek en digitaal verspreid in de scholen in het volgend schooljaar a.h.v. aantrekkelijke posters, didactische verwerking, animatiefilmpjes en een gedrukte uitgave. Door woord en beeld te combineren, hopen we in te spelen op de interesses van jongeren maar ook leerkrachten te ondersteunen die vaak op zoek zijn naar degelijk en concreet materiaal.

De laureaten winnen geen geldprijs. De focus van het initiatief is gericht op het vergroten van de aandacht voor kinderpoëzie. Alle middelen worden geïnvesteerd in acties om deze doelstelling te realiseren.

Bekijk hieronder de winnende gedichten van afgelopen twee edities:

Filmpje van het winnend gedicht - editie 2023 - eerste graad: Mark Haayema - Twee rozijntjes:

Filmpje van het winnend gedicht - editie 2023 -  tweede graad: Evangeline Agape - Alsof iemand plots:

Filmpje van het winnend gedicht - editie 2021 - eerste graad: Babs Gons - Precies goed:

Filmpje van het winnend gedicht - editie 2021 - tweede graad: Paul Demets - Prikkels:

Meer info over Poëziesterren