Winnaars Poëziesterren secundair onderwijs 2023 bekend!

De twee winnaars van de Poëziesterren secundair onderwijs 2023 zijn: Mark Haayema en Evangeline Agape. 

Mark Haayema won een 'Poëziester eerste graad' met het gedicht ‘Twee rozijntjes’ uit de bundel Jij + ik. Evangeline Agape sleepte een 'Poëziester tweede graad' in de wacht met het gedicht 'Alsof iemand plots' uit haar debuutbundel Ooit bouwden wij luchtkastelen
 
In totaal stemden 35.000 leerlingen uit verschillende Vlaamse en Brusselse scholen secundair onderwijs tijdens de week van 21 maart, Wereldpoëziedag, op hun favoriete gedicht. Zij kozen hun lievelingsgedicht uit de vijf geselecteerde gedichten per graad en bekroonden dat gedicht met een Poëziester. De Poëziesterren zijn de belangrijkste jongerenpublieksprijs voor poëzie. 

Door jongeren recente, Nederlandstalige poëzie te laten lezen en bespreken, zetten de Poëziesterren mee in op leesbevordering via rijke teksten, een initiatief binnen het Leesoffensief. De gedichten nodigen uit tot diep lezen, gesprekken en discussies over levensechte, herkenbare thema’s en zelf poëzie schrijven. De lesbrief per graad en didactische verwerking die in september wordt verspreid bieden leerkrachten een leidraad voor in de klas. Zo zetten de Poëziesterren in op een verbreding van de woordenschat, taalvaardigheid, maar ook de culturele en persoonlijke ontwikkeling van kinderen.
 
De twee winnende gedichten worden door Leonard Cools geïllustreerd en tot prachtige, kleurrijke posters bewerkt! De lestips bij de twee winnende gedichten zijn vanaf september 2023 beschikbaar via Cultuurkuur. In september bezorgen we alle secundaire scholen een pakket met de posters en een gedrukte, geïllustreerde uitgave van de gedichten.
Je kunt het didactisch materiaal van de eerste editie bekijken op de website van Cultuurkuur.

Bekijk hieronder de animatiefilmpjes bij de winnende gedichten. Ze werden gemaakt door Cynthia Borst en Rosalien Helsen.

 

De Poëziesterren zijn een initiatief van Poëziecentrum en CANON Cultuurcel (Departement Onderwijs en Vorming).

Meer informatie over Poëziesterren secundair onderwijs
Gerelateerd project: Poëziesterren secundair onderwijs