Winnaars #DichterBijMij!

Dean Bowen, een van de geschenkauteurs van de Poëzieweek 2020, daagde alle studenten van de Lage Landen uit om zijn gedicht en dat van Carmien Michels en Maud Vanhauwaert om te zetten naar een kleine of grote vertaling, voor de Poëzieweekactie #DichterijMij. En of zijn oproep gehoor kreeg! Talloze leerkrachten schreven hun leerlingen in en die gingen heel creatief aan de slag met de gedichten. Van Stop-motions tot collages, liedjes, instapoems, tot een mini soap, geen uitwerking was te gek.
Dean, Carmien en Maud kozen elk hun favoriete uitwerking van hun eigen gedichten. De drie winnende klasgroepen worden beloond met een boekenpakket van de dichters!

Voor Dean Bowen stak de inzending van Oscar Santos, Sam Embrechts, Milan Gielen, Yanaal Madani, Maxime Van den Eynde (vijfde jaar Xaveriuscollege, Borgerhout) er met kop en schouders bovenuit. Zij vertaalden zijn gedicht ‘apathy, de dagen’ naar deze flitsende videocollage

 Carmien Michels was helemaal onder de indruk van de leerlingen van het OLV Pullhof te Berchem. Bekijk hier hun video.
"Deze ladies van Weekendlustt hebben mijn liefdessonnet LXXVIII op muziek gezet, wat best een waagstuk is. Het is niet evident Nederlandstalige lyriek te vertalen naar lekker rollende ritmische lyrics. Ze zingen, rappen en remixen meerstemmig, met een intrigerende videomontage erbij. Soms hoor je hun zenuwen trillen in de stemmen, waardoor ze me eigenlijk nog extra innemen. Ze hebben gewaagd en zijn dik geslaagd. Graaf gedaan!!"

“Ook een eervolle vermelding voor het Sint-Janscollege uit Poperinge, die mijn gedicht ludiek naar het plat West-Vloams hebben omgezet.” Beluister hier het vertaalde gedicht.

Ten slotte vond Maud Vanhauwaert deze herwerking van haar gedicht ‘Er komt een vrouw’ door Pepijn Daenekynt, Keanu Van Belleghem, Sofie Usenko, Amber Maes en Demetrio Paz y Rodriguez uit het 6e jaar ASO van het Jan Fevijnatheneum in Assebroek het leukste. Bekijk hier de video.
“Heel fijn dat die jongeren zo vrij zijn omgegaan met mijn gedicht, en het echt helemaal naar hun hand hebben gezet. Het resulteert in een aanstekelijk rapnummer! “

Een eerste eervolle vermelding van Maud voor deze versie van Joshua Vanhaecht, Emily von Arx, Luka Cavens, Benne Carlier en Sem De Cleyn (3 Humane - KosH Campus Collegestraat, Herentals) . Bekijk de video hier.
 “Heel knap, hoe deze twee meisjes mijn gedicht in een integere dansperformance hebben omgezet. En wat een betoverende stem heeft die zanger. Hij maakt het gedicht tot een beklijvende song.”

En een tweede eervolle vermelding van Maud is voor de leerlingen van het Pullhofinstituut Berchem, die deze animatie maakten.
“Wat een geestig en knap gemaakt animatiefilmpje, waarin het gedicht op een heldere manier wordt weergegeven. Ik vind dat de toon mooi is gevat. Licht, en speels en vooral hoopvol.”

Verder willen we jullie allemaal bedanken voor al jullie fantastische inzendingen! Wij hebben er alvast van genoten en de dichters ook!