Nieuw Gedicht des Vaderlands 'Bibliofiel', een ode aan de Belgische bibliotheken

Dichter des Vaderlands Mustafa Kör schreef het nieuwe staatsgedicht 'Bibliofiel'. In zijn gedicht breekt hij een lans voor de rol van bibliotheken in ons land. Het gedicht, dat hij schreef voor zijn lokale bibliotheek in Wilsele, zal ter ere van de Poëzieweek geschonken worden vanuit de stad Leuven aan alle Belgische bibliotheken.

In het gedicht gebruikt de dichter de metafoor van een ‘oerknal die zich voltrekt’ en refereert zo aan wat literatuur ons kan brengen. Literatuur, in de vorm van poëzie, verhalen, informatie of welke vorm dan ook brengt ons als mensen ‘bladgoud’ en ‘inzicht’. Op die manier breekt Mustafa Kör een lans voor bibliotheken waar literatuur, verlangen en inzicht gehuisvest zijn en bouwt hij mee aan een maatschappelijk draagvlak voor de kracht, de impact en het potentieel van bibliotheken. 

Op Gedichtendag, 25 januari 2024, werd 'Bibliofiel' bekendgemaakt in de bibliotheek van Wilsele (Leuven) en aangebracht op de wand boven de boekenrekken waar alle bezoekers het kunnen bewonderen.

"Onder dit gebinte liggen wereldwonderen te grijpen als snoepgoed"

Mustafa Kör, De Bib Leuven en Poëziecentrum zullen gedicht ‘Bibliofiel’ ook schenken aan alle Belgische bibliotheken zodat de ode in elke bib een thuis vindt. Elke bib zal een uniek genummerde en gesigneerde print van het gedicht ontvangen.

Lees hier het gedicht 'Bibliofiel'

Vertaling naar het Frans (© Danielle Losman, avec Katelijne De Vuyst et Pierre Geron)

Vertaling naar het Duits (© Isabel Hessel)

Gerelateerd project: Dichter des Vaderlands (België)