Mustafa Kör schreef gedicht 'Eenzaam' voor De Warmste Week

In het kader van De Warmste Week schrijft Dichter des Vaderlands Mustafa Kör een gedicht over eenzaamheid. Met dit gedicht wil hij aandacht vragen voor mensen die buiten de boot vielen tijdens hun leven en voor de vaak verborgen eenzaamheid bij mensen die zonder de aanwezigheid van hun naasten overlijden.

Als samenleving denderen we steeds voort en plaatsen we nog te vaak welvaart boven welzijn. De kans is groot dat we zelf in een tehuis of zorgflat belanden - of dat we in sommige gevallen geheel vergeten worden.

Eerder organiseerde Mustafa Kör samen met zijn collega-dichters tientallen Eenzame Uitvaarten, een sociaal-literair project waarbij dichters een persoonlijk gedicht schrijven voor mensen die begraven worden zonder dat iemand naar hen omkijkt.

Door de toenemende vergrijzing die gepaard gaat met een nijpend tekort aan plaatsen in zorgcentra en rusthuizen kunnen we verwachten dat er de komende jaren meer schrijnende gevallen zoals Eenzame Uitvaarten zullen zijn. Het woord urgentie is hier meer dan op zijn plaats. 

Met het gedicht 'Eenzaam' wilt Mustafa Kör een warme oproep doen: vergeet je naasten niet, heb oog voor mekaar, klop af en toe aan of ga langs bij die buur die je al een tijdje niet meer gezien hebt. Laat ons er samen voor zorgen dat onze medemensen tijdens hun laatste reis niet alleen door een dichter begeleid worden naar hun rustplaats.

Lees hier het gedicht 'Eenzaam'

Vertaling naar het Frans (© Danielle Losman, avec Katelijne De Vuyst et Pierre Geron)

Vertaling naar het Duits (© Isabel Hessel)

Gerelateerd project: Dichter des Vaderlands (België)