Luchten leren lezen: Radna Fabias, Carmien Michels, Tom Lanoye en Ilja Leonard Pfeijffer in de klas

POËZIELESSEN NU ONLINE! DOWNLOAD HIER

Samen met drie enthousiaste leerkrachten presenteren Poëziecentrum en CANON Cultuurcel een lesmap voor de derde graad secundair/voortgezet onderwijs, zowel voor aso, tso als kso. Voor leerkrachten die op zoek zijn naar inspiratie, concrete tips en verdiepende ideeën voor de les Nederlands of een andere les! Download de lesmap hier!

Poëzie is urgent, meer dan ooit. Dichters vertolken gedachten die wij niet kunnen vangen, leggen de vinger op datgene wat roert en beroert, in onszelf maar ook in de samenleving. Die zolderkamer is een fabel, dichters staan in de wereld van vandaag: een wereld met vele verschuivingen, met angst maar ook met liefde en hoop, met geschiedenis en toekomst, met klimaatverandering en revoluties maar ook met een hang naar verstilling en zingeving, in zintuiglijke beelden, pulserende ritmes en kolkende regels.

Jongeren staan middenin die wereld, net als de dichters. Met het project Luchten Leren Lezen willen we de brug slaan tussen beide. We willen leerkrachten een houvast en inspiratie geven om in de klas aan de slag te gaan met gedichten van vier bijzondere poëtische stemmen van vandaag: de jonge hemelbestormers Radna Fabias en Carmien Michels en de ervaren raspaarden, Tom Lanoye en Ilja Leonard Pfeijffer.
Voor leerkrachten die op zoek zijn naar inspiratie, concrete tips en verdiepende ideeën voor de les Nederlands of een andere les. Poëzie leeft en bestaat immers overal.

Benieuwd wat Dirk Terryn (CANON Cultuurcel) te vertellen heeft over het project? Lees hier het interview met hem op Poëzie-Centraal!

Het project Luchten Leren Lezen bestaat uit:

- digitale lesmappen: deze kan je hier gratis downloaden en zijn ook beschikbaar via www.cultuurkuur.be

- uniek videomateriaal dat gebruikt kan worden als aanvulling op de lesmappen: 

1. Videofragmenten van Tom Lanoye vind je hier;
2. Videofragmenten van Ilja Leonard Pfeijffer vind je hier:
3. Vdeofragmenten van Radna Fabias vind je hier:

- een minibloemlezing met gedichten van de vier betrokken auteurs. De bloemlezing kan gebruikt worden in het kader van de lesmappen, maar kan ook apart gelezen worden. Een gedrukte editie kan je kopen in Poëziecentrum en andere boekhandels aan € 3. Deze kan je hier online lezen. Je kan hem hier downloaden als pdf.

Peter Cockelbergh, Ann Moens en Bas Matthynssens, drie enthousiaste en zeer deskundige leerkrachten (Go! Da Vinci Sint Niklaas) zijn de ervaren gidsen en auteurs in dit boeiende verhaal hierna. Zij zijn dié leerkrachten die je je jaren later nog herinnert, die voor jou het verschil hebben gemaakt.