Lesmap Edward van de Vendel: Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

Gratis lestips bij Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van de Vendel, winnaar van de Gouden Poëziemedaille 2020

Bieke Verlinden, leerkracht in de eerste graad lager onderwijs en Boekenjuf van Basisschool De Stip, maakte nieuw lesmateriaal bij gedichten uit deze bundel die vorig jaar de Gouden Poëziemedaille won. Dit lesmateriaal is bedoeld voor leerkrachten lager onderwijs die graag met de poëzie van Edward van de Vendel aan de slag willen gaan. In de lesbundel vind je creatieve denk- en doe-opdrachten terug, telkens gelinkt aan een gedicht uit de bundel. Per graad vind je andere opdrachten terug, aangepast aan het niveau van de leerlingen. 
De map is prachtig vormgegeven en geïllustreerd door Heike Sofia Villavicencio Rammeloo.

Zin om aan de slag te gaan met de lesbundel? Vraag de PDF-bundel dan gratis aan via het formulier onderaan dit bericht!

Leskaarten

Naast de lesbundel bieden we ook poëzie-leskaarten aan. Op de voorzijde staan prachtige illustraties van Heike Sofia Villavicencio Rammeloo en aan de achterzijde vind je losse tips om de gedichten op een leuke en originele manier in je lessen te gebruiken. Op vertoon van je lerarenkaart zijn de poëziekaartjes gratis af te halen in Poëziecentrum zolang de voorraad strekt.

 

Over de Gouden Poëziemedaille


Een vakjury bekroont elke twee jaar de beste bundel kinderpoëzie in de Lage Landen met de Gouden Poëziemedaille. In 2020 lagen er maar liefst 33 bundels bij de jury op tafel, een recordaantal! Wat je moet doen als je moet doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van de Vendel werd de beste bundel bevonden en bekroond met de Gouden Poëziemedaille 2020. “Lichtvoetigheid en diepe emotie, experiment en vakmanschap, herkenbaarheid en verrassing. Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt heeft het allemaal”, luidt het juryverslag. Het is al de tweede keer dat Edward van de Vendel met de medaille naar huis gaat. In 2014 won hij deze ook al voor zijn bundel Ik juich voor jou.

Ontdek meer over Edward van de Vendel en Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt in onderstaand filmpje: 

Poëziemedaillelied

Van Wat je moet doen als je moeder huilt, een van de gedichten uit de winnende bundel, werd een Poëziemedaillelied gemaakt. Johannes Genard, bekend van o.m. School is cool, toverde het gedicht om tot een ware soul ballad en Jango Jim bracht het gedicht tot leven in deze verrassende videoclip: 

Meer informatie

Alle andere lesmappen die gemaakt werden in het kader van Gouden Poëziemedaille/Poëziesterren vind je op de website van Cultuurkuur.

Familienaam + voornaam
vb. B-9070, NL-3701 CB, ...
Land
Hoeveel leerlingen laat je (ongeveer) kennis maken met deze lessuggesties (enkel cijfers invullen)
Ik wil op de hoogte worden gehouden van toekomstige, gelijkaardige acties
Mogen wij u eventueel een korte vragenlijst sturen met het oog op de evaluatie van deze lessuggesties
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Gerelateerd project: Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren