Zwarte Populier des Vaderlands

Tijdens zijn aanstelling als Dichter des Vaderlands in maart 2022 kreeg Mustafa Kör van de Plantentuin in Meise – waar het evenement doorging - een gestekte zwarte populier cadeau als symbool voor zijn dichterschap. Op 18 december om 14u wordt deze zwarte populier uitgeplant in Natuurgebied Maaswinkel, in de regio Maasmechelen waar Mustafa Kör is opgegroeid en waar bij hem indertijd ook het zaadje geplant is om te schrijven. Geïnteresseerden kunnen dit evenement gratis bijwonen.

Wat staat er op het programma?

Op deze plantnamiddag draagt Mustafa Kör in primeur zijn vijfde Gedicht des Vaderlands voor. Met zijn gedicht wil Mustafa Kör stilstaan bij de teloorgang van de inheemse natuur en de daaraan verbonden (erfgoed-)waarde. Bovendien is zijn gedicht een warme oproep aan de lezer om de natuur met respect te behandelen. Om het signaal sterk genoeg te maken, zullen we gelijktijdig nog bomen aanplanten om Maasmechelen een hoop nieuwe zuurstof in te blazen.

Na het voordragen van het gedicht wordt er een stukje originele muziek gebracht, geïnspireerd op het gedicht. We onthullen ook het gloednieuwe infobord van Natuurpunt over de Zwarte Populier en de erfgoedwaarde ervan. Op dit bord worden ook het gedicht vereeuwigd vergezeld van een kleurrijke illustratie. Voor dit creatief talent doen we een beroep op de expertise van Thebe vzw, die vanuit hun welzijnswerk samenwerken met jongeren met een verhoogde kwetsbaarheid.

We voorzien nadien een receptie waarop warme chocolademelk te verkrijgen is. Aangezien dit plantmoment valt in de periode van De Warmste Week, kunnen aanwezigen ook een vrije bijdrage doen voor dit goede doel.

Om af te sluiten wordt er voor wie wil een begeleide wandeling georganiseerd door de kern van Natuurgebied Maaswinkel.

TIP: Vergeet bij Belgisch winterweer geen warme weerbestendige kledij en stevige schoenen aan te trekken!

Meer informatie over Dichter des Vaderlands

Op 18 december lees je het gedicht van Mustafa Kör ook in de drie landstalen via de website van Dichter des Vaderlands.

Dichter des Vaderlands is een literair initiatief van Poëziecentrum (Gent), La Maison de la Poésie et de la Langue française (Namen), VONK & Zonen (Antwerpen) in samenwerking met Passa Porta (Brussel), Maison de la Poésie (Amay), het fiEstival maelstrÖm (Brussel) en Midis de la Poésie (Brussel). Alle gedichten worden i.s.m. het Brussels Vertalerscollectief in de drie landstalen ter beschikking gesteld.

Benieuwd naar onze Dichter des Vaderlands? Lees hier meer over Mustafa Kör. Hij vervult deze rol nog tot 21 maart 2024.

De Zwarte Populier des Vaderlands is een project dat tot stand kwam in samenwerking met Natuurpunt Maasmechelen, Plantentuin Meise, IOED Kempen en Maasland vzw en Thebe vzw.

Met de steun van ECRU.

Locatie

Natuurgebied Maaswinkel: Parking Rivierpark: Ringoven, 3630 Maasmechelen

Meer info

Gerelateerd project: Dichter des Vaderlands (België)