Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Tiresias - Kae Tempest

Naar aanleiding van de voorstelling Tiresias die Guy Cassiers dit voorjaar zou creëren, geeft Toneelhuis samen met het Poëziecentrum voor het eerst een Nederlandse vertaling uit van Hold Your Own van Kae Tempest. Voor deze vertaling tekenden Gaea Schoeters en Johanna Pas.

Tijdens een wandeling in het bos verstoort een jonge knaap twee parende slangen; als straf verandert de godin Hera hem in een vrouw. Dit is nog maar het begin van een lange reis… In het spreekgedicht Tiresias (oorspronkelijke titel Hold Your Own) wekt Kae Tempest de gelijknamige profeet uit de Griekse mythologie tot leven. Aan de hand van zijn transformaties (van kind tot man tot vrouw tot blinde ziener) schetst Tempest in typische stijl een vlijmscherp beeld van onze huidige maatschappij. Deze bundel, die leest als een roman, is een meeslepend verhaal over jeugd en ervaring, seks en liefde, rijkdom en armoede, verbinding en vervreemding. Tempest verweeft de klassieke mythologie met autobiografische elementen en maatschappijkritiek. Het resultaat is een ritmische en hypnotiserende tour de force van een van de meest getalenteerde en fascinerende jonge schrijvers van het Verenigd Koninkrijk.

Kae Tempest (1985) is een Britse spoken word performer, dichter en muzikant. Door de manier waarop Tempest poëzie met muziek weet te verbinden is die uitgegroeid tot een rockster onder de podiumdichters. In 2013 kreeg Tempest de Ted Hughes Award voor de bundel Brand New Ancients en Tempest werd twee keer genomineerd voor de Mercury Prize voor hun vernieuwende rap/ spoken word albums Everybody Down and Let Them Eat Chaos.

Gaea Schoeters (1976) is tolk, auteur, journalist en librettist. Daarnaast schopt ze regelmatig tegen de schenen van de wereld, maar altijd met de beste bedoelingen.

Johanna Pas (1969) is germanist, auteur, literair vertaler en boekverkoper. In al haar werk is de queer twist nooit ver weg.


 

Vertaling:  Gaea Schoeters & Johanna Pas
Uitgave: PoëzieCentrum en Toneelhuis
Oorspronkelijke tekst © Kae Tempest, 2014
Oorspronkelijke titel Hold Your Own
Publicatiejaar: 2020
Pagina's: ca. 112
Paperback | Afmeting: 12,5x 20 cm
ISBN 978 90 5655 398 2
Prijs: € 15