Waterdruppels - Albert Bontridder

De editie presenteert een vrijwel onbekend facet van het oeuvre van Albert Bontridder en Marcel Wauters. In de jaren zeventig en negentig bezorgden beide kunstenaars drie bibliofiele uitgaven met teksten en tekeningen. Voor een waterdruppel 3 (1975), Vingerknippen naar een vlinder (1975) en Groeten van Mijnheer en Mevrouw Ledepop (1990) bundelen gedichten van Bontridder en tekeningen van Wauters.

Gezien de literatuurhistorische betekenis van beide dichters belicht deze facsimile-editie een uniek samenwerkingsverband. Voor een studie van de naoorlogse literatuur in Vlaanderen is het van belang dergelijke multimediale artistieke projecten onder de aandacht te brengen. Voor de hedendaagse lezer is de editie van woord en beeld een revelatie.

Na de wetenschappelijk onderbouwde tekstedities met de experimentele poëzie van Albert Bontridder en Marcel Wauters wordt met deze uitgave het gezamenlijke kunstproject weer zichtbaar gemaakt.

Albert Bontridder (1921) zette zijn eerste voetstappen als dichter in 1936. In 1945 werd hij redactielid van het vernieuwende tijdschrift Tijd en Mens, waarbij o.m. ook Hugo Claus, Louis Paul, Ben Cami en Jan Walravens betrokken waren. Naast dichtbundels publiceerde hij over architectuur, op het vlak waarvan hij eveneens belangrijk werk leverde.

Ook Marcel Wauters (1921) speelde als dichter een belangrijke rol in het literaire experiment dat zich ontwikkelde in en rond het tijdschrift Tijd en Mens. Maar hij ontwierp ook tekeningen en exposeerde zijn schilderijen en collages in binnen- en buitenland.

Deze editie werd samengesteld door Yves T’Sjoen, hoofddocent moderne Nederlandse letterkunde aan de Univeriteit Gent, en Els van Damme, medewerkster moderne Nederlandse letterkunde aan de Vakgroep Letterkunde van de Universiteit Gent. Beide editeurs maken deel uit van de recent opgerichte onderzoeksgroep Teksteditie Literatuur in Vlaanderen (UGent).

Auteur/samensteller Albert BontridderJaar 2014Pagina's 336Prijs € 29.99ISBN 9789056551056Type soft cover

Specificaties

Publicatiedatum:

Categorie: Nederlandstalige poëzie