Vliegoefeningen

het muscht en het meest,
het koekoet, in  't hout;
het zwaluwt en ’t zwiert
en ’t swatelt

Guido Gezelle schreef enkele van de mooiste natuurgedichten uit de Nederlandse literatuur. De taal in zijn gedichten is meesterlijk, de vorm afwisselend en virtuoos. Toch leefde hij in de 19e-eeuwse stad, plek van industrialisering en grauwe verstedelijking. Op vraag van het Gezellearchief en Poëziecentrum verkennen inleider Geert Buelens en multitalent Lies Van Gasse wat Gezelles natuurlyriek verbindt met onze leefwereld. Zo blijkt hij ons ook in de 21ste eeuw nog heel wat te vertellen te hebben.

Hoe klassiek de gedichten van Gezelle ook zijn, hun thematiek is brandend actueel. In een ritmische, muzikale en zingbare taal brengt hij de natuur in beeld. Wat klein is, wordt groot in zijn gedichten. Lies Van Gasse gaat volop in dialoog met het werk van Gezelle. Rondom een persoonlijke selectie uit zijn gedichten weeft ze een tekstloos graphic poem dat niet alleen de gedichten illustreert, maar ze ook van een nieuwe context voorziet. Want had Gezelle vandaag de dag geleefd, was hij dan een dichter geweest of een KSA-leider, een klimaatactivist, een vogelspotter?

De bundel is een coproductie met het Guido Gezellearchief van de Openbare Bibliotheek Brugge naar aanleiding van het eigentijdse belevingsplatform gezelle.be. Lies verwerkte elementen uit Vliegoefeningen tot een interactieve prent voor gezelle.be.

In Bilbiotheek Biekorf te Brugge kan u een thema-avond bezoeken over Gezelle & Ecologie, waar directeur van Poëziecentrum Carl De Strycker in dialoog gaat met Lies Van Gasse. U kan zich hier  inschrijven.

Specificaties

Publicatiedatum:

Prijs: € 22.00

88p.

Paperback

Afmetingen: 20x28cm

ISBN 978–90-5655–169-8

Categorie: Nederlandstalige poëzie

BESTEL