Stalker - Joost Decorte

Waarheen is de stalker op weg? Naar een vrouw, een woord, een ding, een dier? Een plek in het landschap, een herinnering, God misschien?

In Stalker gaat het over de ondoorzichtigheid van het verlangen, een verlangen dat niet weet wat het wil, over het bezeten proberen benaderen van een nooit te bereiken doel dat verschillende gedaanten aanneemt, zonder dat het ooit  langer dan een moment met een van deze metamorfosen samenvalt. Stalker volgt een zoektocht naar zin, die soms vernauwt tot een obsessie. Het is een jacht en een pelgrimstocht door een landschap dat niet luistert naar de wetten van de logica.

Stalker was genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2018 en had een bijzondere vermelding in de C. Buddingh’- prijs 2018Stalker staat op de shortlist van de Grote Poëzieprijs 2019. Bekijk hier het gedicht 'De weg - 4'

Joost Decorte (°Hove, 1971) studeerde filosofie en kunstgeschiedenis in Antwerpen en Leuven. Hij publiceerde eerder in Het Liegend Konijn, Poëziekrant en Deux Ex Machina.

Dit debuut is opmerkelijk matuur, fijnmazig en intens stemmig. Het is denkende poëzie die verder gaat dan de suggestie en de beschrijving.
- juryverslag Poëziedebuutprijs Aan Zee 2018

Die intensiteit maakt deze bundel ronduit onontkoombaar. Daarbovenop demonstreert Decorte op elke bladzijde zijn technisch meesterschap, in een verheven stijl die niet terugschrikt voor ‘ontijdige’ woorden en een zeker pathos. Dat hier en daar groten als Pernath of Claus doorklinken, pleit dan ook vooral voor de magistrale stem die hier bezwerend aan het woord komt […] Een debuut om U tegen te zeggen.
- Dirk De Geest, Poëziekrant

Stalker is een gedurfd avontuur van een dichter die risico’s neemt, en die ik wil blijven volgen.
- Joost Baars,Awater

Publicatiejaar: 2017
Aantal pagina's: 53
ISBN 9789056552473
Prijs: € 22,00

Specificaties

Publicatiedatum:

Categorie: Nederlandstalige poëzie