Ruimtewerking - Marcel Obiak

Ruimtewerking is een term uit de schilderkunst, die betrekking heeft op perspectief en diepte. De schilderkunst speelt dan ook een belangrijke rol in deze nieuwe bundel van Marcel Obiak (Buvingen, 1936). En deze wordt vanuit alle perspectieven benaderd – geografisch zowel als intrinsiek. Daarnaast speelt ook de muziek een rol, maar niet meer zo overheersend als in de vroege bundel Myriorama.

En telkens gaat de dichter naar de diepte om te pogen van een kunstwerk, een ervaring de essentie in woorden te vatten. Geen ontboezemingen hier, geen lyrische hogeborstzetterij, maar pareltjes van bijna ik-loze meditatieve ingetogenheid.

De kenners en liefhebbers van Obiak zullen daarbij de strakke, sterk ritmische vorm herkennen en daarin een taalgebruik dat vele registers – van het sublieme tot het alledaagse – omspant. Om op het einde verrast te worden door een kleine atonale epiloog, die een bij Obiak ongebruikelijk contrast vormt met de rest van de bundel – en daardoor nieuwe perspectieven en diepten opent.

De 7de bundel van een van de beste en eigengereidste dichters van zijn generatie zal niemand ontgoochelen.

Auteur/samensteller Marcel ObiakJaar 2015Pagina's 68Prijs €19.50ISBN 9789056552060Type soft cover

Specificaties

Publicatiedatum:

Categorie: Nederlandstalige poëzie