Nolens handboek - Carl De Strycker & Yves T'Sjoen (red.)

Leonard Nolens (1947) is een van de meest geprezen en geprijsde dichters van het Nederlandse taalgebied. Voor zijn omvangrijke dichterlijke oeuvre en het dagboekenproza ontving hij in 2012 de Prijs der Nederlandse Letteren. In meer dan vijfentwintig dichtbundels en Dagboek van een dichter klinkt een romantische stem die in een eigengereide beeldentaal en ritmiel reflecteert over leven en dood, vriendschap en liefde, en steeds opnieuw een identiteit tracht te formuleren. In dit Nolens handboek bespreken poëziespecialisten elk werk uit zijn oeuvre.

Het Nolens handboek vormt het eerste academische handboek dat volledig is gewijd aan de dichter. Ondanks de aandacht voor zijn werk in tijdschriftnummers, essays en kritieken, scripties en sporadisch een hoofdstuk in een proefschrift was er tot op dit ogenblik geen boek voorhanden waarin Nolens’ oeuvre ten behoeve van een belangstellend publiek wordt belicht. Dit Nolens handboek wil dienst doen als inleiding en naslagwerk: het is een gids bij en door het werk van deze bijzondere dichter.

Carl De Strycker (1981) promoveerde op een proefschrift over de invloed van Paul Celan op de Nederlandstalige poëzie (Celan auseinandergeschrieben, 2012). Met Yra van Dijk en Maarten De Pourcq stelde hij het boek Draden in het donker. Intertekstualiteit in theorie en prakrijk samen. Samen met Koen Rymenants bezorgde hij Willem Elsschot. Dichter (2017).

Yves T'Sjoen doceert Nederlandse en Afrikaans literatuur aan de Universiteit van Gent met uitgesproken aandacht voor de poëzie. Daarnaast is hij verbonden aan het departementAfrikaans en Nederlands van de Universiteit van Stellenbosch en J. Masaryk University Brno (Tsjechië). Hij is betrokken bij de Gentse onderzoeksgroepen Teksteditie Literatuur in Vlaanderen en Gents centrum voor het Afrikaans en de studie van Zuid-Afrika.

Nolens handboek wordt op 17 april 2018 gepresenteerd in de Oude Vismijn.

Coverbeeld © Karakters.

Publicatiejaar: 2018
Pagina's: 212
ISBN 978 90 5655 337 1
Prijs: ca. €25,-

Specificaties

Publicatiedatum:

212p.

Categorie: Over poëzie