Namaak - Nikolaas Demoen

Namaak is de tweede dichtbundel van beeldend kunstenaar Nikolaas Demoen en de opvolger van zijn debuut “Tamelijk” (najaar 2015, poëziecentrum Gent). Op donderdag 22 november wordt het boek voorgesteld in het Charles Vandenhovepaviljoen te Gent.

Namaak bevat 54 qua vorm identieke gedichten die samen een wereld oproepen van zoekende personages, dalende bergen,  onvolledige tentoonstellingen. Hierin figureren onder meer schilders als Giotto en Malevich en componisten als Haydn en Scarlatti. Voorts komen we niet zo veel over hen te weten. Schoorvoetend ontstaan beelden van een buitenaardse schoonheid waarin een kortstondige harmonie tot stand komt, tot de raadsels van het bestaan de gedichten opnieuw in verwarring brengen. Vanuit zijn atelierpraktijk schrijft Nikolaas Demoen concrete en beeldende gedichten met de vrije schriftuur van onrustige penseelstreken. Bij het lezen van de bundel openbaart zich een parallelle wereld waarin Namaak zich als verheven boven de werkelijkheid aandient.

Van Nikolaas Demoen (°1965) waren de laatste jaren tentoonstellingen te bezichtigen in S.M.A.K. Gent, Mu.ZEE Oostende, Netwerk Aalst, Emergent Veurne, Loods 12 Wetteren, Convent, Gent.

Coverbeeld © Nikolaas Demoen, links:"replay", foto, 2018 | rechts: videostill uit "living sculpture" ,HD-film 16x9, 2013

Publicatiejaar: 2018
Pagina's: ca. 72
ISBN 978 90 5655 117 9
Prijs: ca. € 22,-

Specificaties

Publicatiedatum:

0p.

Categorie: Nederlandstalige poëzie