Les soeurs Loveling / De zussen Loveling

In 2019 startten Midis de la Poésie samen met schrijver Tom Lanoye en Poëziecentrum het initiatief om een aantal klassieke Vlaamse dichters in het Frans te vertalen. Korte tijd later zag Een zwemmer is een ruiter het daglicht, een keuze van een dertigtal gedichten van Paul Snoek.

Voor het volgende deel ging onze keuze uit naar de verzen van Rosalie en Virginie Loveling. Daarmee wilden we niet alleen het oeuvre van vrouwelijke dichters meer zichtbaarheid geven, maar tegelijkertijd hun werk in het Nederlandstalige en Franstalige erfgoed verankeren. Pierre Geron, Danielle Losman en Katelijne De Vuyst verzorgden de Franse vertaling.

Hoewel de poëzie van de zussen Loveling bij oudere generaties nog een belletje doet rinkelen, is ze bij jongeren helemaal in de vergetelheid geraakt. Niettemin vallen de gedichten op door een radicaal moderne kijk op de eigentijdse samenleving. De zussen spreken zich uit tegen de doodstraf, ze hekelen armoede en ziektes die vooral de lagere klassen treffen, ze protesteren tegen de sociale ongelijkheid tussen de arbeiders en boerenwereld enerzijds en de bourgeoisie anderzijds, ze klagen de onmenselijke situatie in de gevangenissen aan…

Die voor hun tijd vernieuwende thema’s kunnen tegenwoordig ietwat voorbijgestreefd lijken. Midis de la Poésie en Poëziecentrum hebben bijgevolg acht hedendaagse dichteressen gevraagd met een persoonlijk gedicht te reageren op de poëzie van de zussen Loveling. Doorheen de bundel geven Catherine Barsics, Victoire de Changy, Hind Eljadid, Astrid Haerens, Ruth Lasters, Cathy Min Jung, Bwanga Pilipili en Maud Vanhauwaert een poëtisch antwoord op het gedicht van de zussen dat hen het diepste raakt. In haar inleiding schetst filosoof en auteur Tinneke Beekman de historische context van het werk en het leven van de zussen Loveling.

Co-publicatie: Midis de la Poésie Éditions & Poëziecentrum

Specificaties

Publicatiedatum:

Prijs: € 17.00

176p.

Paperback

Afmetingen: 14 x 20 cm

ISBN 978-90-5655-359-3

Categorie: Vertaalde poëzie

BESTEL