Hullo Bu-Bye Koko Come In

In deze tweede bundel ontwikkelt Koleka Putuma de thema’s uit haar eerste werk Collectief geheugenverlies verder. Ook hier gaat het over de positie van een jonge zwarte en lesbische Zuid-Afrikaanse vrouw in een land dat nog nabloedt na eeuwen kolonisering en driekwart eeuw Apartheid.  Maar de accenten verschuiven van het politieke en sociale leed dat nog altijd nazindert naar de moeizame opbouw van een eigen cultuur in een door niet-zwarten gedomineerde wereld.  Daarom roept ze de herinnering op aan pioniers als Nina Simone, Brenda Fassie en Miriam Makeba:

telkens ze het je vroegen

is het dan

          May-kay-ba

          Mer-ker-bi

          Mu-ka-ba

          Me-ker-bah

          Mi-kay-beh

en jij

beleefd en vriendelijk

Makeba, yes.

Daarom pleit ze ook voor de herontdekking en opwaardering van de Afrikaanse talen en cultuur en is ze bijzonder scherp voor niet-zwarten, die ondanks alles hun vooroordelen niet kunnen wegsteken, maar evenzeer voor zwarten die zich door de bling bling van de westerse entertainmentcultuur laten verblinden. Deze nieuwe bundel is, opnieuw, een hartstochtelijk, soms ironisch en af en toe wrang requisitoir voor Afrikaanse authenticiteit.

Koleka Putuma (1993) debuteerde in 2017 met Collective Amnesia, dat intussen in zes talen vertaald werd en meteen een bestseller werd. Ze is ook een rapper en podiumkunstenares die zowel in Zuid-Afrika als daarbuiten bekend geworden is. In haar verzen maakt ze vaak gebruik van herhalingen die doen denken aan muzikale hoogstandjes als Boléro van Ravel die de lezers in een wervel van beelden en ideeën meesleuren, of van understatements die vanwege datgene wat niet gezegd maar gesuggereerd wordt soms harder aankomen dan de scherpste pamfletten.

Ludo  Abicht (1936) doceerde filosofie en literatuur in Canada (Fredericton), de USA (Antioch en Berkeley), Gent en Antwerpen.Hij vertaalde gedichten van onder meer Emily Dickinson, Pablo Neruda en William Carlos Williams. Hij vertaalde ook de eerste bundel van Koleka Putuma.

Van augustus tot oktober zie je Koleka Putuma op verschillende plaatsen live aan het werk in Europa.
Ontdek hier de locaties in Vlaanderen en Nederland waar je moet zijn om kennis te maken met haar nieuwe bundel.

  • woensdag 28 september 2022, 20u30, SPOT Groningen: "Taken Out of Con(text), a text experiment". Tickets en info: klik hier.
  • vrijdag 7 oktober 2022, 20u, Stadsschouwburg Brugge: "Poetry meets South African jazz and contemporary sounds. Met Koleka Putuma en Tumi Mogorosi tijdens het AMOK-festival van KAAP Brugge". Poëziecentrum is aanwezig met een boekenstand. Lees hier meer over het hele AMOK-festival. Tickets voor de avond met Koleka Putuma: klik hier.
  • maandag 10 oktober 2022, 16u30, lezing in de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de UGent (Blandijnberg 2, 1e verdieping) i.s.m. het Gents Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika (Universiteit Gent). Koleka Putuma zal gedichten voordragen en ze gaat nadien in gesprek over haar werk met prof. Caroline Janssen. Lees hier de aankondiging en schrijf je gratis in.

Specificaties

Publicatiedatum:

Prijs: € 21.99

128p.

Paperback

Afmetingen: 14x20cm

ISBN 978-90-5655-350-0

Categorie: Vertaalde poëzie

BESTEL