Gebed tot de leegte

De filosoof Nietzsche kende de poëzie een absolute waarde toe en verklaarde dat de profeet van de industriële tijd niet de wetenschapper of filosoof is, maar de dichter.

Claude van de Berge lijkt deze bewering in zijn poëzie te willen bevestigen. In Gebed tot de leegte voltrekt zich een bezwerende ritualisering van de taal waarin sprekende stemmen in elkaar overgaan zonder dat duidelijk is wie spreekt of luistert. Is het de dichter, de lezer, een personage? De leegte zelf? Of de stilte? Is het een stem die in ons spreekt? Een droomstem? Langzaam ondergaan de stemmen een versmelting en ontstaat in de gedichten een bewustzijn van een alomvattende aanwezigheid, een raadsel dat spreekt tot ons, maar zelf ook een samenspraak is tussen taal en onzegbaarheid. Poëzie die door thema’s als dood, zang, mysterie, transcendentie, schoonheid, de kracht uitstraalt van een meditatie. Poëzie van een zeldzaam hoog niveau. Met tekeningen van de auteur zelf.

Claude van de Berge (1945) publiceerde proza, poëtisch proza en poëzie. Hij neemt in de hedendaagse poëzie een geheel eigen plaats in. Zijn laatste werken zoals De grote omhelzing en De vonk bewegen zich in de richting van een mystiek gedragen poëtica en vormen een reactie tegen het blinde zelfbedrog van een technologische vooruitgangswaan. Gedichten van hem werden opgenomen in allerlei tijdschriften in Vlaanderen en Nederland, zoals De Gids, Poëziekrant en Het Liegend Konijn

Videoportret: Claude van de Berge over zijn nieuwste bundel

Een unieke blik in de werkkamer van de auteur. Videast Jess De Gruyter neemt je mee naar de plek waar de bundel tot stand kwam en Claude van de Berge draagt een gedicht voor. Bekijk de video hieronder: 

Interview: Hans Vandevoorde in gesprek met Claude van de Berge

Hans Vandevoorde (VUB) gaat in gesprek met de dichter over Gebed tot de leegte. Jess De Gruyter legde het gesprek vast.

Specificaties

Publicatiedatum:

Prijs: € 20.00

72p.

Paperback

Afmetingen: 15x25cm

ISBN 978–90–5655–189-6

Categorie: Nederlandstalige poëzie

BESTEL