Een boot naar Lesbos

Een boot naar Lesbos is een monumentaal, aangrijpend, prachtig episch gedicht. Het werd geschreven toen duizenden Syriërs over de Middellandse Zee vluchtten voor het geweld in hun land. Het gedicht is een dramatische getuigenis van de verschrikkingen en verwoestingen die de Syrische families ondergingen, gezien door het oog van de geschiedenis, de poëzie van Sappho en de reizen van Odysseus. Deze bundel bevat ook andere gedichten, geschreven toen de dichter tijdens de vluchtelingencrisis het eiland Lesbos bezocht.De Engelse vertaling van Een boot naar Lesbos werd in 2018 genomineerd voor de Sarah Maguire-prijs voor poëzie in vertaling.

Nouri Al-Jarrah (1956) is bekend als een van de meest invloedrijke hedendaagse dichters van de Arabisch-sprekende wereld. Zijn werk verwijst naar een verscheidenheid aan culturele bronnen en concentreert zich op geschiedenis en mythologie, terwijl de verteller reflecteert op metafysische en diepe existentiële vragen – meest recentelijk zijn dit de Syrische burgeroorlog en de vluchtelingencrisis.

Al-Jarrah, dissident van het Syrische regime, heeft zich altijd politiek geuit. Hij richtte diverse literaire tijdschriften op, waaronder Al-Rihla (sinds 1995-), Al-Jadeed (sinds 2015-), Al-Naqid (1988-1992), en Al-Katiba (1993-1995). In 2000 was hij medeoprichter van The Centre for Arabic Geographical Literature in Abu Dhabi.

Nassira Takhtoukh (1957) is opgegroeid in Oujda, Marokko en woont sinds eind jaren negentig in Nederland, waar ze nu werkzaam is als docent. Ook publiceert zij artikelen over kunst, cultuur en maatschappij in diverse Arabische tijdschriften en kranten. Takhtoukh nam het initiatief tot deze eerste in het Nederlands vertaalde dichtbundel van Nouri Al-Jarrah.

Annemarie Estor (1972) is dichter, tekstredacteur en docent poëzie. Net als Nouri Al-Jarrah vermengt Estor in haar poëzie het politieke met het mythologische. Estors poëzie wordt geprezen om zijn beeldende en zintuiglijke kwaliteiten. Ze studeerde twee jaar de Arabische taal en verdiepte zich tijdens haar bestuurslidmaatschap van PEN Vlaanderen in de literaire betrekkingen tussen de Arabische en de Europese landen.

Specificaties

Publicatiedatum:

Prijs: € 22.00

112p.

Paperback

Afmetingen: 15x20cm

ISBN 978–90–5655–161-2

Categorie: Vertaalde poëzie

BESTEL