Diep en binnensmonds - Carl De Strycker & Yves T'Sjoen (red.)

In maart 2019 verschijnt bij uitgeverij W∞lf een editie van Snoeks poëzietrilogie Hercules, Richelieu en Nostradamus. Naar aanleiding van die uitgave publiceert PoëzieCentrum een bundel met kritische beschouwingen waarin afzonderlijke gedichten en reeksen uit dat opus centraal staan en door specialisten en enthousiaste lezers aan een closereading worden onderworpen: 'Diep en binnensmonds' Over Hercules, Richelieu en Nostradamus.

In een interview heeft Paul Snoek de nadruk gelegd op het verband tussen zijn bundels Hercules (1960), Richelieu (1961) en Nostradamus (1963). Op microniveau sprak de dichter over ‘gestructureerde eenheden’, maar ook macrostructureel kunnen we over een intratekstueel magnum opus in drie episoden spreken.
De opstellenbundel biedt bespiegelingen over verzen uit dat drieluik, met aandacht voor de tekstarchitectuur. Naast close readings presenteert het boek thematische en tekstgenetische lezingen van gedichten en bundels, een filosofische, psychoanalytische en ‘barbaarse’ interpretatie. De rijke symbolentaal, intratekstuele relaties en metapoëtische uitspraken in Snoeks werk, in het bijzonder tijdens deze productieve fase, worden onder de loep genomen. Een hoogtepunt in de naoorlogse Vlaamse poëzie en in het dichterlijke oeuvre van Snoek wordt daarmee in de schijnwerper geplaatst.

Met bijdragen van Elke Brems, Yvan de Maesschalck, Paul Demets, Carl De Strycker, Alicja Gescinska, Renaat Ramon, Johan Reijmerink, Yves T’Sjoen en Jooris van Hulle.

Carl De Strycker promoveerde op een proefschrift over de invloed van Paul Celan op de Nederlandstalige poëzie (Celan auseinandergeschrieben, 2012). Met Yra van Dijk en Maarten De Pourcq stelde hij het boek Draden in het donker. Intertekstualiteit in theorie en praktijk samen. Samen met Koen Rymenants bezorgde hij Willem Elsschot. Dichter.

Yves T’Sjoen doceert Nederlandse en Afrikaanse literatuur aan de Universiteit Gent met uitgesproken aandacht voor de poëzie. Daarnaast is hij verbonden aan het departement Afrikaans en Nederlands van de Universiteit Stellenbosch en J. Masaryk University Brno (Tsjechië). Hij is betrokken bij de Gentse onderzoeksgroepen Teksteditie Literatuur in Vlaanderen en Gents centrum voor het Afrikaans en de studie van Zuid-Afrika.

Omslagfoto (c) Paul Teughels.

Lees hier de recensie van Dirk De Geest op MappaLibri.

Lees hier de recensie door Herbert Mouwen op Meander. 

Diep en binnensmonds [draagt] op positieve wijze bij aan de hernieuwde aandacht voor het werk van deze markante Vlaamse dichter.

-Herbert Mouwen, Meander Magazine

Publicatiejaar: 2019
Pagina's: 156
Paperback | Afmeting: 12,5 x 20 cm
ISBN 978 90 5655 137 7
Prijs: ca. € 20

Specificaties

Publicatiedatum:

156p.

Categorie: Over poëzie