De witte pauw - Annouk Westerling en Jo Gisekin

Welke alchemie ontstaat er tussen een beeldend kunstenaar en een witte pauw, wanneer zij het huisdier van haar moeder maandenlang observeert door de lens van haar fototoestel? 'Sommige beelden zijn van zo’n sprekende schoonheid dat ze het maagdelijke ideaal van Schoonheid benaderen. 

Hoe Annouk Westerling de witte pauw portretteert, roept reminiscenties op aan een toondicht dat het midden houdt tussen de Fantaisie impromptu van Chopin en de Maanlichtsonate van Beethoven', zei Tom De Mette (VUB) bij de opening van een tentoonstelling van het werk in Galerie Tatjana Pieters. En wat gebeurt er als de vonk overspringt naar een dichteres, die zich in het verleden al vaak door beeldend werk liet inspireren − dat van Frida Kahlo, van Roger Raveel, van Karel Roelants...? En wat, ten slotte, als een gereputeerd poëzievertaler zo gegrepen wordt door die symbiose van beeld en vers dat hij er in een andere taal een volmaakte herschepping van maakt? Het antwoord op deze drie vragen biedt de bundel De witte pauw van fotografe Annouk Westerling, dichteres Jo Gisekin en vertaler Frans De Haes.

Annouk Westerling is beeldend kunstenaar. Haar fotoreeks De witte pauw ontving een Juror Award of Merit in de Fine Art Photography Competition 2013.

Jo Gisekin is dichteres. Sinds 1969 publiceerde zij een dozijn dichtbundels, waarvan de jongste Dooitijd (Poëziecentrum 2012, derde druk 2013) is.

Frans De Haes is dichter, essayist en vertaler in het Frans van poëzie van Hugo Claus, Hugues Pernath, Maria Vasalis, Gerrit Kouwenaar en vele anderen.

Auteur/samenstellerAnnouk Westerling en Jo GisekinJaar2014Pagina's32Prijs19,50ISBN978 90 5655 115 5Typesoft cover

Specificaties

Publicatiedatum:

Categorie: Nederlandstalige poëzie