De luwte van het geheugen

Kerf spraakmakende woorden in zilver
behang ontroering als sneeuwwit gebaar
gewichtloos binnen bereik
dát vers van de dichter geweven filigraan
sacraal voor een ogenblik
met Bach als orgelpunt

Jo Gisekin heeft iets met muziek, met schilder- en beeldhouwkunst, vanzelfsprekend ook met poëzie, maar vooral met het leven zelf, waarvan de artistieke ervaringen maar een onderdeel zijn. In een twaalftal bundels beschreef ze liefde en leed, ontroering en blijdschap, bloei en aftakeling, de gave en de beschadigde mens, en dat alles in een taal die nu eens extatisch en jubelend en dan weer vol deemoed en mededogen is. In haar nieuwe bundel gaat ze de confrontatie aan met hoogtepunten uit de muziek- en de kunstgeschiedenis, met de weerbarstigheid van de taal, met de voorthollende tijd en het verglijden van vertrouwde zekerheden.

Dirk De Geest over De luwte van het geheugen
"De luwte van het geheugen is één lofzang op het menselijke bestaan in het licht van de broosheid en de vergankelijkheid. Via een aantal indringende (vrouwen)portretten wordt de louterende melancholie van de herinnering tastbaar gemaakt, maar tegelijk wordt die luwte gecounterd door een vitale wemeling van indrukken en beelden. Kunst, en met name de poëzie, maakt ervaringen immers bij uitstek tastbaar maar ook mysterieuzer: ze slaat wonden om ze meteen weer te helen."

Jo Gisekin (1942) schreef tot nog toe twaalf dichtbundels, waarvan Dooitijd (2012), De witte pauw (2014) en Een spiegel op uitkijk (2017), alle verschenen bij PoëzieCentrum, de recentste zijn. Gedichten van haar werden getoonzet door Ernest van der Eyken, Vic Nees, Wilfried Westerlinck en Lucien Posman, en opgenomen in een twintigtal bloemlezingen, van het Groot gezinsverzenboek van Jozef Deleu uit 1976 tot Wij zijn de menigte die moeder heet van Ester Naomi Perquin uit 2019.

Specificaties

Publicatiedatum:

Prijs: € 20.00

64p.

Paperback

Afmetingen: 15x25cm

ISBN 978–90–5655–299-2

Categorie: Nederlandstalige poëzie

BESTEL