De hartvinger

Schilder Raoul De Keyser (1930-2012) was ‘de sfinx uit Deinze’. Tussen het begin van het nieuwe millennium en 2005 ontmoette Paul Demets zijn streekgenoot, die  een ‘sfinx’ genoemd werd omdat hij zijn werk het liefst voor zichzelf liet spreken, regelmatig. Het daagde Paul Demets uit om een bundel aan aspecten uit het oeuvre van Raoul De Keyser, vooral aan het observeren en de manier waarop dat een plaats krijgt in het werk, te wijden.
Dit is een bundel over de tussenruimte, in de betekenis die Jacques Derrida er aan gaf: het parergon. Wat naast of buiten het werk valt, is voor Derrida even belangrijk als het werk zelf. De grens tussen verschillende artistieke disciplines, bijvoorbeeld tussen poëzie en beeldende kunst, vervaagt daardoor. Een bundel die getuigt van een zoektocht naar de poëtica’s van een dichter en een schilder, die na vele jaren nu voor het eerst het licht ziet.

Paul Demets is lector in KASK (HoGent), onderwijsdidacticus aan de UGent en poëzierecensent voor onder meer De Standaard. In 2021 publiceerde hij zijn ‘predebuut’ Het web van omtrek (PoëzieCentrum), een bundel waarin elk gedicht verwijst naar een werk van de overleden schilder en inwoner van zijn gemeente Roger Raveel. In het najaar van 2021 publiceerde hij zijn ‘Spilliaertbundel’ De landsheer van de Lethe (PoëzieCentrum), waarvan hij het manuscript in 1997 al voltooide. Eind januari 2022 verscheen de bundel De bijendans bij De Bezige Bij. Bekijk hier een overzicht van alle aanwezige bundels van Paul Demets in de (web)shop van Poëziecentrum.

Deze nieuwe bundel is vanaf 26 oktober verkrijgbaar via de (web)shop van Poëziecentrum voor 21,99 euro.

Paul Demets stelt zijn nieuwe bundel feestelijk voor op donderdag 27 oktober 2022. Hij stelt niet alleen zijn bundel voor, maar toont ook de poëziefilm Verfhuid voor de eerste keer. Deze film kwam tot stand in samenwerking met Hooman Jeddy. Een bijzondere hommage aan het werk van Raoul De Keyser. Singer-songwriter Wouter Berlaen zorgt voor muziek. Nadien worden u een glas en een nocturne in Mudel aangeboden en krijgt u de kans om de expo “Leiestreek in woord en beeld” te bezichtigen. Woon deze avond gratis bij in Deinze, in de grote zaal van het Leietheater (Brielstraat 8, 9800 Deinze). We starten om 20 uur. Poëziecentrum is aanwezig met boekenstand. I.s.m. Mudel en Cultuurregio Leie Schelde. Tickets en info: klik hier!

Bekijk hier de trailer van de poëziefilm Verfhuid

Specificaties

Publicatiedatum:

Prijs: € 21.99

80p.

Paperback

Afmetingen: 17x21cm

ISBN 978–90–5655–320-3

Categorie: Nederlandstalige poëzie

BESTEL