De dood in een stenen schuilplaats

Lo Fu begon met het schrijven van de eerste gedichten van deze bundel tijdens bombardementen op het eiland Quemoy in 1958, waar hij als verbindingsofficier was gestationeerd. De dood in een stenen schuilplaats, zijn grote doorbraakbundel, geldt in Taiwan als een moderne klassieker en is van grote invloed geweest op het Taiwanese literaire landschap. De in de bundel beschreven belevingen van angst en onzekerheid kunnen worden gelezen als ervaringen van de mens en militair Lo Fu, van al zijn generatie- en lotgenoten onder de vastelanders voor wie het leven in Taiwan op een ‘ballingschap’ neerkwam die mogelijk de rest van hun leven zou duren, of van de moderne mens in het algemeen die te midden van oorlogsgevaar en maatschappelijke ontworteling een weg moet zoeken. Lo Fu zelf noemde het ‘een portret van de onzekerheid en zorgen van de mens in de moderne tijd; een eenzame schreeuw tussen leven en dood, liefde en haat, winst en verlies’. De zeer persoonlijke, soms hermetische beeldspraak geeft de hele reeks bijna een hallucinerend effect, en roept aan de ene kant de surrealistisch literatuur op en aan de andere kant existentialistische en taoïstische denkbeelden.

Lo Fu (1928-2018) is een van de vooraanstaande dichters van Taiwan, die door de jaren heen veel nationale en internationale erkenning heeft gekregen. Hij heeft alle belangrijke Taiwanese literaire prijzen gewonnen, en wordt wel ‘de belangrijkste dichter in de geschiedenis van de moderne poëzie in Taiwan’ genoemd, en ‘de begaafdste contemporaine dichter die in het Chinees schrijft’. Hij werkte als marineofficier, en legde zich steeds meer toe op het werk als dichter, literair redacteur, criticus, vertaler en kalligraaf.

Silvia Marijnissen (1970) is vertaalster van Chinese literatuur. Ze is co-vertaalster van de 18-eeuwse klassieker De droom van de rode kamer, en vertaalde romans van Nobelprijswinnaar Mo Yan en Eileen Chang, moderne poëzie van Jidi Majia, Wang Jiaxin, Yang Mu, Ye Mimi, Hsia Yu, Shang Ch’in, Duoduo en Chen Li, en klassieke landschapspoëzie.

Specificaties

Publicatiedatum:

Prijs: € 21.99

84p.

Paperback

Afmetingen: 14x22cm

ISBN 978-90-5655-210-7

Categorie: Vertaalde poëzie

BESTEL