Adieu

Poëzieconcerten als vaarwelmomenten in tijden van corona

Afgelopen zomer werden 11 zondagen lang poëtische afscheidsconcerten georganiseerd op Gentse begraafplaatsen en net daarbuiten, onder de noemer Adieu. In tijden waarin traditionele rouwmomenten niet mogelijk waren, probeerden we alsnog een afscheidsmoment te creëren met dichters en muzikanten. Nu brengen we de poëzie en de muziek samen uit op cd.
Met werk van 12 dichters en 11 zangers, met aan het klavier Lies Colman die samen met Gaea Schoeters deze cd samenstelde.

Het coronavirus maakte onze sterfelijkheid heel tastbaar, en tegelijkertijd maakten de quarantainemaatregelen het onmogelijk om samen te rouwen. Vrienden en families konden niet samen afscheid nemen, wie een dierbare in het buitenland verloor, kon daar niet naartoe reizen.

Met Adieu, een reeks poëzieconcerten op de Gentse begraafplaatsen, wilden we deze vaarwelmomenten alsnog creëren. Als eerbetoon aan de overledenen, maar ook als een hulde aan het leven. Omdat verdriet en liefde altijd samengaan, want alleen om hen van wie we hielden, rouwen we. En aan hen koesteren we warme en levendige herinneringen.

Kunst troost — en ook die troost moesten we tijdens de quarantainemaanden missen. Poëzie weet te vatten wat moeilijk zegbaar is, muziek raakt ons recht in ons gevoel, op een plaats voorbij taal. Elf zangers en twaalf dichters proberen de pijn van het afscheid te verzachten.

Poëzie van Els Moors, Charles Ducal, Paul Demets, Carmien Michels, Christophe Vekeman, Joke van Leeuwen, Nicole Ledegen, Maud Vanhauwaert, Maarten Inghels, Nerkiz Sahin, Miriam Van hee en Yousra Benfquih.

Zang van Lore Binon (sopraan), Jonathan De Ceuster (contratenor), Britt Truyts (sopraan), Annelies Van Gramberen (sopraan), Naomi Beeldens (sopraan), Lieselot De Wilde (sopraan), Kobe Baeyens (bariton) & Noémie Schellens (sopraan), Els Mondelaers (mezzo‑sopraan), Lies Vandewege (sopraan), Elise Caluwaerts (sopraan). Met Lies Colman aan het klavier.

Samenstelling door Gaea Schoeters en Lies Colman.

Deze cd is een uitgave van PoëzieCentrum met steun van 123-piano, Muziekcentrum De Bijloke, Cultuur Gent & de Stad Gent.

Adieu is een initiatief van 123-piano & Stad Gent en curator Gaea Schoeters, in samenwerking met Poëziecentrum, VONK&Zonen, Literatuur Vlaanderen, Auteurslezingen & Reveil. 

Publicatiejaar: 2020
ISBN 978-90-5655-319-7
Prijs: € 10

Specificaties

Publicatiedatum:

Prijs: € 10.00

ISBN 9789056553197

Categorie: Bloemlezing Nederlandstalige poëzie

Bestel