Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

  • Versopolis

    Versopolis is een ambitieus Europees poëzieproject dat dertien landen en poëziepartners verenigt. België en Nederland worden vertegenwoordigd door Poëziecentrum. Met het project willen de partners de Europese uitwisseling van veelbelovend (jong) dichterstalent bevorderen en een digitaal platform ontwikkelen waar het brede publiek kan kennis maken met de dichters en de poëziefestivals. Tijdens het eerste projectjaar promootte Versopolis 55 Europese dichters en hun poëzie onder het motto ‘where poetry lives’. Jaarlijks selecteert elke partner nieuwe namen. In 2016, het tweede projectjaar, worden 98 Europese dichters en hun poëzie gepromoot over heel Europa. In het derde projectjaar worden maar liefst 137 Europese dichters gepromoot. Versopolis wordt ondersteund door het Creative Europe Programme van de Europese Unie.

    Versopolis werd aan het grote publiek voorgesteld op 21 maart 2015, Wereldpoëziedag (UNESCO), via de lancering van het digitaal platform www.versopolis.com en via de promovideo die in première getoond werd in het Vlaams Parlement en in het Europees Parlement.

Aftermovie Poetik Bazar 2022

In het weekend van 23, 24 en 25 september 2022 vond de tweede editie van Poetik Bazar plaats in Brussel.
Het rijkgevulde programma bestond uit voordrachten, ontmoetingen, signeersessies, workshops, poëziewandelingen, rapsessies, dj-sets én een heuse uitgeverijmarkt waar zo'n 97 uitgeverijen vertegenwoordigd. 
 
Bekijk hieronder de aftermovie van dit poëtische weekend!
 
 

Twee nieuwe chapbooks van Versopolis beschikbaar vanaf 23/09/2022!

Op vrijdag 23/09/2022 zijn Constantinos Papageorgiou en Maria Brás Ferreira te gast tijdens de opening night van Poetik Bazar in Brussel. Hun komst kadert in het project Versopolis, een Europees platform voor poëzie-organisaties, waarvan Poëziecentrum deel uitmaakt. Dit project wordt ondersteund door het Creative Europe Programme van de Europese Unie. Exclusief voor deze avond stelde PoëzieCentrum 2 chapbooks samen met het werk van de twee Versopolisdichters die te gast zijn.

 
23 september 2022
Maison Poème, Rue d'Écosse 30, 1060 Bruxelles (op wandelafstand van Brussel-Zuid)

Opening night Poetik Bazar

Poetik Bazar, Poëziecentrum, Passa Porta, VONK & Zonen, Maison Poème, maelstrÖm reEvolution en Midis de la Poésie trekken het poëzieweekend feestelijk op gang met een openingsavond in meerdere talen.
We verwachten jou op vrijdag 23 september om 20 uur in het legendarische Maison Poème in Sint-Gillis (op wandelafstand van station Brussel-Zuid), waar er sinds 1962 talloze schrijvers de revue passeerden.

 

Poëziecentrum wordt partner in tweede Europees poëzieproject: ArtACT

Poëziecentrum trekt mee aan het Europees klimaatbeleid met behulp van het nieuwe Europese poëzieproject ArtACT: poëzie en ecologie. ArtACT loopt van mei 2022 tot en met 2024. De vijf partnerlanden zijn Zweden, Spanje, Duitsland, België en Slovenië die het project coördineert.

 

Het Europees poëzieplatform Versopolis wordt opnieuw verlengd!

Goed nieuws voor alle poëziefanaten in Europa (en daarbuiten): op 1 mei 2022 werd het prestigieuze Europese poëzieplatform Versopolis met de steun van het Creative Europe-programma van de EU opnieuw verlengd met drie jaar.
Dat is, na 7 edities, bijzonder. Het netwerk telt intussen 31 partners, Poëziecentrum is de Belgische partner. Wat betekent dit voor jou? Dat Poëziecentrum nog 3 jaar lang jaarlijks een keur aan Europese dichters mag uitnodigen in België. Tegelijk krijgen diverse Nederlandstalige dichters de kans om dankzij het project verschillende Europese poëziefestivals te veroveren.

 

Sfeerverslag Poetik Bazar

Poëziecentrum en het internationaal literatuurhuis Passa Porta sloegen vorig weekend de handen in elkaar in het kader van Poetik Bazar, de eerste poëziemarkt in Brussel. Op zaterdag 25 september werden tien uitzonderlijke dichters uitgenodigd in Passa Porta om uit hun oeuvre voor te dragen: vier dichters brachten een videoportret in het kader van het Versopolis-traject, de zes anderen brachten hun gedichten live. Bekijk hier het sfeerverslag!

 

tinneke.jpg

Jess De Gruyter

Pleidooi voor Poëzie met Tinneke Beeckman

Filosofe Tinneke Beeckman gaf afgelopen weekend een krachtig Pleidooi voor Poëzie op de tweetalige poëziemarkt Poetik Bazar. Waarom is poëzie net zo belangrijk? En wat betekent poëzie net voor Tinneke Beeckman? In haar Pleidooi voor Poëzie tracht ze een antwoord te geven op die vragen, zij het telkens vanuit haar perspectief.
I.s.m. Antwerpen Boekenstad

 

De derde Versopolis Poetry Talk met dichter Tibor Babiczky

De eer van de derde en laatste Versopolis Poetry Talk gaat naar de Hongaarse dichter Tibor Babiczky. Hij gaat in gesprek met moderator Melissa Giardina om zijn oeuvre meer in detail toe te lichten.  Het gesprek met Tibor is, net zoals het gesprek met Volha Hapeyeva en het gesprek met Gaia Ginevra Giorgi in kader van het Versopolis-project.

 

De tweede Versopolis Poetry Talk met dichteres Gaia Ginevra Giorgi

De eerste Versopolis Poetry Talk is nog maar net de deur uit en de tweede staat al voor je klaar. Melissa Giardina gaat deze keer in gesprek met de Italiaanse dichteres Gaia Ginevra Giorgi om haar oeuvre meer in detail te bespreken.  Het gesprek met Giorgi is, net zoals het gesprek met Volha Hapeyeva, in kader van het Versopolis-project.

 

De eerste Versopolis Poetry Talk met dichteres Volha Hapeyeva

Hoera! We zijn trots om onze eerste Versopolis Poetry Talk te mogen presenteren, zij het wegens de coronacrisis in een digitaal jasje. Maar overal kan een oplossing voor worden gevonden! Zo gaat moderator Melissa Giardina - via Zoom - in gesprek met de Belarusische dichteres Volha Hapeyeva, waarin haar oeuvre centraal staat en er dieper wordt ingegaan op de thema's in haar werk. Het gesprek met Volha is de eerste van drie Versopolis poetry talks in kader van het Versopolis-project.