Het Lezerscollectief - Komen Lezen

Een netwerk van leesbegeleiders

Samen gedichten en verhalen lezen verbindt mensen en maakt hen sterker en weerbaarder. Dit is de filosofie van Het Lezerscollectief, een netwerk van leesbegeleiders in Vlaanderen, dat leesbijeenkomsten organiseert voor mensen die moeilijk toegang hebben tot literatuur, onder meer gevangenen, mensen met psychische problemen en mensen in armoede.

Het Lezerscollectief is opgericht in 2014 en is geïnspireerd op de Britse The Reader Organisation in Liverpool. De bedoeling is om mensen die (nog) niet lezen tot lezen aan te zetten. Via leesgroepen, waarin hardop wordt gelezen uit hoogstaande literatuur – kortverhaal & poëzie – krijgen zowel alleenstaande moeders en vluchtelingen als daklozen en gevangenen een beter inzicht in de wereld rondom hen. Samen lezen kan deugd doen, mentaal en fysiek. Intussen zijn al meer dan 50 leesbegeleiders aangesloten. Een engagement voor meer dan 60 leesplekken en ongeveer 2400 leesuren voor meer dan 600 deelnemers.

Het verschil met een gewone leesgroep is dat er geen voorbereiding wordt gevraagd van de deelnemers, dat de teksten integraal luidop worden voorgelezen en dat de eigen leeservaring centraal staat. De begeleider kiest meestal een combinatie van een gedicht en een kortverhaal rond hetzelfde thema. Er wordt niet ingegaan op de theoretische achtergrond of de auteur van de tekst.

Poëziecentrum is van bij het begin een van de sleutelleden.

 

 

Logo Samen Lezen

Samen Lezen

De Gentse voorleesgroepen zijn verenigd in SamenLezen. SamenLezen is een initiatief van Avansa Gent-Eeklo i.s.m Poëziecentrum, Bibliotheek Gent, Dienst Cultuurparticipatie Gent en Het Lezerscollectief. Hier vind je de contactgegevens van de verschillende SamenLezen-groepen in regio Gent-Eeklo terug. 

Praktisch

Voor leesbegeleiders, mecenassen, coöperanten en andere geïnteresseerden:
www.lezerscollectief.be
info@lezerscollectief.be

Publicaties

Educatief aanbod