Winnaars #DichterBijLanoye bekend

Tom Lanoyes oproep aan jongeren om aan de slag te gaan met gedichten uit het Poëziegeschenk vrij – wij? werd massaal beantwoord! Op Facebook, Instagram en Twitter werden allerlei foto’s en filmpjes gedeeld met #DichterBijLanoye, gaande van interviews, talkshows, rebussen, strips, videoclips en stop-motion filmpjes tot memes en zelfs een make-up tutorial. Lanoye koos drie winnaars uit de talloze inzendingen die alle drie beloond zullen worden met een groot Tom Lanoye surprisepakket!

Emma Deckers (Xaveriuscollege Borgerhout) wint met haar stop motion video
Op de eerste plaats staat het filmpje van Emma Deckers, van het Xaveriuscollege in Borgerhout. Zij werd samen met haar medeleerlingen aangespoord door haar leraar Nederlands, Frederik Bosmans, om deel te nemen aan de actie. In haar stop-motionfilmpje gaat Emma op originele wijze om met het thema ‘vrijheid’. Het gedicht ‘zonder handen, zonder tanden’ zette ze om in morsecode, wat zorgt voor een indringend en bedwelmend geluid bij het filmpje. Morse, een taal die wordt gebruikt in noodsituaties, koppelt ze zo aan het thema ‘vrijheid’!

Tweede plaats naar trippy video van Lukas, Gust, Matthias en Luka uit Sint-Janscollege, Poperinge
Op de tweede plaats staat het Vrij-lied met bijbehorende flashy videoclip, gemaakt door Lukas, Gust, Matthias en Luka van het Sint-Janscollege in Poperinge. Trippen met Lanoye, poëzie op LSD! Deze studenten uit het vijfde jaar wiskunde-wetenschappen werden ingeschreven door hun enthousiaste leerkracht Nederlands, Lien Maerten.

Derde plaats voor make-up tutorial van Rosanne Donkers uit Xaveriuscollege, Borgerhout
De derde plaats is weggelegd voor een erg verrassend filmpje: Rosanne, @makeupbyrosanne, net zoals Emma van het Xaveriuscollege in Borgerhout, maakte, geïnspireerd door het gedicht ‘zonder handen, zonder tanden’ een make-up look! “Vaak worden mensen in hokjes geduwd omdat ze graag met make-up spelen”, aldus Rosanne, “maar als ik mijn make-up doe, voel ik me zo vrij als een vogel”.

Maar ook van de andere inzendingen heeft Tom Lanoye erg genoten. Benieuwd naar de andere resultaten? Zoek op Facebook, Instagram en Twitter op #DichterBijLanoye en ontdek de andere creatieve uitwerkingen van Lanoyes gedichten!