Winnaars 10e Turing Gedichtenwedstrijd bekend

Gisteren zijn de winnaars van de 10e Turing Gedichtenwedstrijd bekendgemaakt tijdens een live-uitzending van het radioprogramma Met het Oog op Morgen vanuit de Rode Hoed. Onder water van Meity Völke uit Roermond werd gekozen tot het beste gedicht van het jaar en bekroond met de hoofdprijs van € 10.000. De tweede prijs (€ 5.000) werd toegekend aan Truus B.A. Roeygens uit Mechelen en de derde prijs (€ 2.000) aan Willemijn Kranendonk uit Arnhem.

Lees hier de winnende gedichten.

Aan de 10e editie van de Turing Gedichtenwedstrijd deden in totaal 2.442 dichters mee, van wie een kwart afkomstig uit Vlaanderen, die gezamenlijk 7.155 gedichten inzonden. De 100 beste gedichten van deze editie zijn gepubliceerd in de bundel Steeds op reis en altijd thuis uitgegeven door Poëziecentrum, die vanaf nu te koop is in de boekhandel of via de website van Poëziecentrum.

De Turing Gedichtenwedstrijd bekroont jaarlijks het beste Nederlandstalige gedicht met een geldbedrag van € 10.000, de grootste prijs ter wereld voor één gedicht. Deelname en jurering zijn anoniem. Voor de afgelopen tien edities werden in totaal maar liefst 100.000 gedichten ingezonden. De prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd vormt de afsluiting van de jaarlijkse Poëzieweek.

De jury bestond dit jaar uit dichter Tsead Bruinja (juryvoorzitter), Neske Beks (multidisciplinair kunstenaar), Radna Fabias (dichter), Françoise Geelen (medeoprichter Turing Foundation) en Jeroen van Kan (presentator, redacteur en dichter).