Versopolis @ Felix Poetry Festival: Renate Aichinger (AT)

Voor de negende keer presenteren Antwerpen Boekenstad, Versopolis en  Poëziecentrum een meerdaags poëzieprogramma in het Felix Pakhuis. Ook dit jaar is er een internationaal luik met vijf belangrijke Europese dichters, waaronder Renate Aichinger. Foto © Chri Strassegger

Renate Aichinger
Geboren in 1976 / Oostenrijk

Renate Aichinger woont en werkt als theaterregisseur en schrijver in Wenen. Op het podium werkt ze mét mensen, ernaast schrijft ze óver mensen. Haar theaterwerk beïnvloedt haar schrijven waar rake observaties centraal staan. Ze debu­teerde in 2012 met het prozawerk WELT.ALL.TAG. Daarna verschenen twee dichtbundels wundstill (2014) en in de reeks ‘Neue Lyrik aus Österreich’: endeln. #lürix (2016).

Snapshots zijn belangrijk in het werk van Aichinger. Momenten worden bevroren, de tijd gestopt. Een dieperliggende laag laat zich zien aan wie goed kijkt. In haar poëzie wordt ondermeer gezocht naar kinderhelden, ‘onzichtbare kobolden’, ‘wanneer werden ze volwassen’ en refereert ze aan de hedendaagse tijd van smartphones en kleurfilters die we over onze gave beelden schuiven. Aichinger onderzoekt het kleine in de dagelijksheid maar ook de grote verbanden in de maatschappij. Een maatschappij die uiteen drijft, die ons als ijsschotsen wegduwt en scheidt. In subtiele verwoordingen legt Aichinger de vinger op de zere wonde.

Als theaterregisseur levert ze teksten voor diverse gezelschappen. Sinds 2012 leidt ze het Burgtheater in Wenen. Ze ontving prestigieuze opdrachten en prijzen voor de beide genres die ze beoefent.

Meer info, foto, gedichten: hier.