Versopolis @ Felix Poetry Festival: Aivaras Veiknys (LT)

Voor de negende keer presenteren Antwerpen Boekenstad, Versopolis en  Poëziecentrum een meerdaags poëzieprogramma in het Felix Pakhuis. Ook dit jaar is er een internationaal luik met vijf belangrijke Europese dichters, waaronder Aivaras Veiknys. 

Aivaras Veiknys
Geboren in 1983 / Litouwen

Aivaras Veiknys hoort tot de rijzende sterren van de Litouwse poëziescene. Hij debuteerde in 2007 met de bundel R aktai (Sleutels). Zeven jaar later volgt Paukštuko liudijimai (Bekentenissen van een vogeltje) waarvoor hij in zijn land de prestigieuze de Jonge Jotvingisprijs ontving tijdens het internationale Druskininkai Poetic Fall festival. Veiknys werkte als journalist voor de Litouwse krant Respublika en maakte ondermeer in Afghanistan een reportage. Het engagement en de scherpe blik op de samenleving zijn kenmerkend voor zijn poëzie en die van zijn Litouwse tijdgenoten. Ze staan recht in de wereld van vandaag en ontmoeten graag hun lezers op de vele leesbijeenkomsten.

Veiknys verwijst in zijn poëzie ook vaak naar vroeger. Zowel in algemene bewoordingen over het verglijden van de tijd als in concrete beelden over de eigen kindertijd in de Sovjetperiode. Soms subtiel, soms pijnlijk hard. De dood in al haar gedaanten is nooit veraf.

Aivaras werd twee­maal bekroond in het Litouws poëziefestival Poetry Spring, in 2008 en 2010, als jonge opkomende dichter. Verder organiseerde hij zelf ook een literair festival in Vilnius Literatu¯rine˙s Vilniaus slinktys en was hij de samensteller van drie bloemlezingen van dit festival (2011-2013).

Meer info, foto, gedichten:  hier