Tentoonstelling Paukeslag: Luuk Gruwez, van Stofzuigergedichten tot Bakermat

Op donderdag 13 december stelde dichter Luuk Gruwez zijn nieuwste bundel Bakermat (De Arbeiderspers) voor in de Cultuurkapel Sint-Vincent in Gent. Afgelopen zomer vierde hij bovendien zijn 65ste verjaardag en dat vormde voor Poëziecentrum niet alleen aanleiding voor een feestje, maar ook voor een (tussentijds) overzicht van zijn oeuvre en zijn leven. Dat deden we in de vorm van een online tentoonstelling op onze digitale archiefsite Paukeslag.

Gruwez bood ons inkijk in zijn privé-archief waaruit we meer dan honderd foto’s verzamelden, talloze geluidsfragmenten en zelfs enkele zeer oude familieopnames selecteerden die uiteindelijk de tentoonstelling Luuk Gruwez: van Stofzuigergedichten tot Bakermat vormen.

Die tentoonstelling opent met een stukje familiegeschiedenis met bijzondere foto’s van Gruwez’ grootouders en ouders, die ook in zijn oeuvre meermaals aan bod komen. Vervolgens worden we meegenomen doorheen de jeugd van de dichter met een ontroerende home video van de piepjonge dichter op bezoek bij zijn moeder en pas geboren zusje tot aan zijn studententijd waar hij als een ware dandy poseert met vrienden.
Natuurlijk komt ook de professionele kant van de dichter aan bod: een derde deel is gewijd aan zijn optredens, schrijfresidenties en tournées in binnen- en buitenland waar hij talloze keren, al dan niet vergezeld van andere roemrijke dichters, het podium betrad. Zijn carrière en rondreizen leverden hem ook veel vrienden op. Bepaalde vriendschappen van Gruwez, zoals die met Eriek Verpale, aan wie hij ook de afsluitende reeks gedichten in zijn nieuwste bundel Bakermat wijdt, zijn bijna beroemd. Foto's van uitstapjes, vriendenbezoeken en optredens zijn er genoeg van het duo. Het werk van Gruwez gaf ook vaak genoeg aanleiding aan andere artiesten om ermee aan de slag te gaan, ook daar vind je geluidsfragmenten en beeldmateriaal terug in deze tentoonstelling.

We eindigen met de poëziebibliotheek van Luuk Gruwez. Daar vind je zijn poëziebundels terug, mét opnames van gedichten die hij zelf inleest.

Neem een kijkje in de tentoonstelling!

Gerelateerd project: Paukeslag